STRAVIČNE BROJKE Tri slučaja zagrebačke gradnje i stanogradnje: Debelo su preplaćena zagrebačka naselja Sopnica-Jelkovec i Podbrežje te bazeni Svetice

Naselje Sopnica Jelkovec izgrađeno je kroz model suradnje Grada Zagreba, kao vlasnika zemljišta i Zagrebačkog Holdinga, kao investitora. Prije osam godina na parceli nekadašnje svinjogojske farme niknule su, u samo tri godine, 53 zgrade s gotovo tri tisuće stanova te 200 poslovnih prostora. Grad Zagreb i Zagrebački holding sklopili su Ugovor o zakupu izgrađenih nekretnina. Ugovor predviđa da Grad Zagreb plaća mjesečnu zakupninu stanova i poslovnih prostora investitoru u iznosu od 671.536 eura mjesečno za 49.521,25 metara kvadratnih.

Grad Zagreb plaća zakupninu deset godina i tada postaje vlasnikom. Kroz navedeno razdoblje Holdingu će platiti 80.584,320 eura. Kada tu brojku podijelimo sa brojem kvadrata ispada da je cijena gradnje Sopnice Jelkovec po metru kvadratnom izosila: 1627,26 eura. To je daleko iznad etalonske cijene građenja u vrijeme investicije u Sopnici Jelkovec

Naime, Zakon o društveno poticanoj stanogradnji kaže da se cijena četvornog metra stana sastoji od: etalonske cijene građenja (građenje, projektiranje, nadzor i vodni doprinos i PDV), koja može maksimalno iznositi 804,04 eura po kvadratu neto korisne površine stana i cijene zemljišta, komunalne infrastrukture i priključka, koja može maksimalno iznositi 321,62 eura po kvadratu, neto korisne površine (sve plativo u kunama po srednjem tečaju HNB-a na dan uplate).

Dakle, najviša cijena četvornog metra POS-ovog stana trebala bi iznositi 1.125,66 eura po kvadratnom metru neto korisne površine. Iz toga proizlazi da je Sopnica Jelkovec samo u pogledu stanova preplaćena minimalno 24.840.229 kuna.

U stvarnosti ona je preplaćena daleko više jer Grad Zagreb nije plaćao zemljište već samo priključke pri čemu dolazimo do toga da je maksimalna moguća cijena investicije bila 47.540.400, odnosno da je preplaćena barem 33 milijuna kuna, odnosno čak 69 posto.

Iznijela je to danas na konferenciji za novinare Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije, a u sklopu teme o koruptivnim rizicima u poslovanju Grada Zagreba i Zagrebačkog Holdinga.

Slična je priča i s naseljem Podbrežje. Ove godine su Grad Zagreb i Zagrebačka stanogradnja sklopili Predugovor o najmu stanova na lokaciji Podbrežje. Izgradnja četiri zgrade s 314 stanova apostrofirana je u predizbornoj kampanji gradonačelnika M. Bandića kao primjer dobre socijalne investicije i osiguranje jeftinijih stanova za građane grada Zagreba.

Projekt Podbrežje započinje u prosincu 2008. sklapanjem Predugovora o međusobnim pravima i obvezama kojim je Grad Zagreb ovlastio Zagrebački holding d.o.o. – Podružnicu Stanogradnja da o svom trošku, kao investitor, izradi tehničku dokumentaciju za ishođenje lokacijske dozvole za građevine i komunalnu infrastrukturu u naselju Podbrežje.

Nakon toga Zagrebački holding d.o.o., na temelju Ugovora o prijenosu prava vlasništva sklopljenog u veljači 2009. godine s Gradom Zagrebom, postaje vlasnikom parcela na kojima će se graditi poslovne građevine A3, A4, A5 i A6 budućeg naselja Podbrežje, a sam projekt izgradnje prenesen je na novo društvo u sklopu Holdinga: Zagrebačka stanogradnja d.o.o.

Grad Zagreb, Zagrebački holding d.o.o. i Zagrebačka stanogradnja d.o.o. sklopili su 21. rujna 2016. godine Sporazum o suradnji u vezi prve faze izgradnje projekta Podbrežje kojim su utvrdili da će ugovorne strane sklopiti predugovor o dugoročnom najmu stanova po modelu “Zagrebačke stanogradnje”. U tako posloženoj priči Zagrebačka stanogradnja je najmodavac, a Grad Zagreb je najmoprimac,

Predmet predugovora je najam 314 stanova (garaža i parkirnih mjesta) u objektima A3, A4, A5 i A6 u Podbrežju, ukupne površine 20.115,69 kvadrata., te neto površine stanova 19.422,69 kvadrata.

Stanovi će biti u vlasništvu investitora odnosno Zagrebačke stanogradnje koja će u narednih deset godina iznajmljivati stanove Gradu Zagrebu po cijeni od 1.479.423,41 kuna mjesečno. Kroz deset godina Grad Zagreb će platiti iznos od 177.530.809,20 za najam.

Da stvar bude gora, za taj iznos stanovi neće preći u vlasništvo Grada, već će Grad Zagreb, misli li postati vlasnikom, trebati uplatiti takozvani “ostatak vrijednosti stanova” u iznosu od 26 posto njihove knjigovodstvene vrijednosti definirane na početku najma (knjigovodstvena vrijednost jednaka je tržišnoj vrijednosti ako je imovina nova. Nakon deset godina dakako da stanovi neće biti novi, no ugovoreno je da Grad Zagreb mora platiti ostatak vrijednosti stanova. Preostala vrijednost od navedenih 26 posto iznosi dodatnih 62.375.689,72 kuna!

U ovoj suradnji, Grad Zagreb će stanove otkupiti od vlastite tvrtke za 239.906.498,9 kuna, gotovo 240 milijuna kuna. Odnosno, platiti će neto kvadrat stana 1.646,8 eura.

Za usporedbu, u susjednom naselju Sveta Klara novogradnja izgrađena 2017 godine, gdje je u pitanju privatni investitor, cijena kvadrata stana je 1.300 eura (za prosječnu veličinu stana od 52 kvadrata) u direktnoj prodaji na tržištu.

Međutim, ne samo što je javana gradnja grada Zagreba skuplja za 300 eura po kvadratu od komercijalne gradnje, već je i za više od 600 eura po kvadratu skuplja od ukupne cijene investicije.

Javna nabava za radove i prateće usluge za izgradnju stanova u naselju Podbrežje sastoji se od 5 natječaja: natječaj za izgradnju stambeno poslovnih građevina oznake A4 i A6, a za čiju je izgradnju po principu ključ u u ruke odabrana Tehnika d.d. i to za cijenu od 110.800.000,00 za ukupno 176 stana.

Za izgradnju stambeno poslovnih građevina A3 izabrana je Projektgradnja za cijenu od 481.476.24,00 kuna, a za A5 ponovno Tehnika d.d. za cijenu od 45.745.000 kuna.

Ugovor za A3 i A5 predviđa izgradnju dodatnih 128 stanova. Uz navedene ugovore za gradnju, ugovorene su i usluge vođenja projekta izgradnje sve četiri zgrade za iznos od 1.197.000,00 kuna, te dva ugovora za stručni nadzor nad izgradnjom navedenih zgrada za ukupni iznos od 888.840,00 kuna.

Ovime dolazimo da ukupna investicija u izgradnju iznosi 206.778.464,00, a Grad Zagreb će vlasništvo nad stanovima platiti točno 33.128.034,92 više od cijene investicije.

Treći primjer preplaćivanja investicija su bazeni Svetice. Prošle godine gradonačelnik M. Bandić, nakon punih sedam godina, otvorio je bazenski kompleks Svetice. Početna cijena investicije bila je procjenjena na nekih 70 milijuna kuna. Investitor je Zagrebački Holding, a konačna cijena kreće se oko 130 milijuna kuna.
Prema Ugovoru o zakupu, Grad Zagreb će Holdingu tijekom sedam godina i sedam mjeseci plaćati mjesečnu zakupninu u iznosu od 2.436.492,32 kuna, plus PDV. Ugovoreno je da bazeni prelaze u vlasništvo grada nakon 91 mjeseca otplate, odnosno nakon što ukupno platimo više od 277 milijuna kuna.

Istovremeno, uz ovu visoku zakupninu Grad će dodatno sam plaćati tekuće troškove koji proizlaze iz redovitog korištenja objekta, a to su komunalije, struja, voda, telekomunikacije, plin … Vrijednost za koju će Grad postati vlasnikom bazena duplo je veća od cijena investicije Holdinga.

(Foto: CMS)

Posted in Aktualnosti, Izdvojeno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.