Potrebne su hitne promjene kako bi se umanjio rizik od ekstremnih vrućina, siromaštva, poplava, suša, požara – upozorava UN

Britanski The Guardian je nedavno objavio tekst u kojem se spominje UN-ovo izvješće sa Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC) u kojem vodeći svjetski klimatolozi upozoravaju da imamo još oko desetak godina vremena da pokušamo spriječiti daljnje globalno zagrijavanje odnosno porast temperature zraka iznad 1.5 celzijevih stupnjeva. Stručnjaci naglašavaju da, ukoliko bi se temperatura podigla za samo pola stupnja, to jest za 2 C, to bi dovelo do znatnog povećanja  rizika od poplava, požara, siromaštva  i ekstremnih vrućina koje bi pogodile stotine milijuna ljudi.

Razlika u samo pola stupnja je značajna jer bi mogla spriječiti isušivanje i potpuno nestajanje koraljnih grebena, kao i daljnje zatopljenje na Arktiku.

Svijet je trenutno topliji za 1 celzijev stupanj u odnosnu na pred-industrijsko doba. Nakon razornih uragana u SAD-u, zabilježenih suša u Cape Townu i šumskih požara na Arktiku, IPCC oštro upozorava da se klimatske promjene već događaju te da bi svako dodatno zatopljenje dovelo do pogoršanja i jačanja negativnih utjecaja.

Riječ je o ozbiljnom izvješću koje se poziva na 6000 proučenih znanstvenih radova iz kojih je vidljivo koliko je važna razlika u tih pola stupnja. Jedan od klimatologa, Roberts, je istaknuo:

“ Vidimo da postoji razlika i da je značajna“.

Ukoliko bi se temperatura zraka povisila za 2 stupnja, to bi dovelo do gladi i niza katastrofa, ali navjeći utjecaj bi bio na samu prirodu. Na kukce, koji su vitalni za oprašivanje usjeva, kao i biljke koje bi izgubile polovicu svojih prirodnih staništa. Ako bi temperatura porasla za 2 stupnja,  koralji bi u 99% slučajeva bili potpuno izgubljeni.

Autori ovog značajnog izvješća UN-ovog Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC) stoga ozbiljno pozivaju na hitne promjene i mjere koje je potrebno poduzeti kako bi se dostigao cilj za koji kažu da je pristupačan i izvediv iako se temelji na najambicioznijem dijelu Pariškog ugovora o obvezi zadržavanja porasta temperature između 1.5 C i 2 C.

Tekst u cijelosti možete pročitati ovdje – https://www.theguardian.com/environment/2018/oct/08/global-warming-must-not-exceed-15c-warns-landmark-un-report

Na fotografiji: Kalifornija u plamenu, @ Ringo HW Chiu/AP

Posted in Izdvojeno, Mediji, Svijet.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.