Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt o strogo zaštićenim vrstama. Za to smo dobili sedam milijuna kuna.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike (kao PT1), Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (kao PT2) i Hrvatska agencija za okoliš i prirodu (kao korisnik projekta) potpisali su početkom siječnja ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “Izrada prijedloga planova upravljanja strogo zaštićenim vrstama (s akcijskim planovima)”.

Projekt se financira iz OP “Konkurentnost i kohezija” 2014-2020., u okviru tematskog cilja zaštite okoliša i održivosti resursa (cilj 6), točnije specifičnog cilja 6iii2 – uspostava okvira za održivo upravljanje bioraznolikošću (primarno Natura 2000).

Dodijeljena su bespovratna sredstva iz Kohezijskog fonda u iznosu od 7.108.979,17 kuna, dok ukupna vrijednost projekta iznosi 8.397.154,91 kuna.

Predviđeno trajanje provedbe projekta je do 31. prosinca 2019. godine. Glavna svrha projekta, u skladu sa zahtjevima EU direktiva o pticama i staništima, je postizanje ili održavanje povoljnog stanja očuvanosti strogo zaštićenih vrsta u Hrvatskoj kroz izradu Planova upravljanja strogo zaštićenim vrstama s akcijskim planovima očuvanja vrste i jačanje kapaciteta u planiranju očuvanja SZ vrsta.

Projektne aktivnosti uključuju izradu devet novih planova i reviziju dva plana upravljanja s akcijskim planovima zaštite ugroženih vrsta (vrste s visokim rizikom izumiranja) te endemskih i reliktnih vrsta.

Realizacijom projekta omogućit će se doprinos očuvanju bioraznolikosti, zaštita ekosustava te sprječavanje izumiranja poznatih ugroženih vrsta kao i povećanje svijesti javnosti o očuvanju strogo zaštićenih vrsta u Republici Hrvatskoj, javljaju iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Posted in Aktualnosti, Izdvojeno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.