OKUPLJANJE STRUČNJAKA Prekosutra velika rasprava o novoj hrvatskoj energetskoj strategiji. Konferencija pod pokroviteljstvom predsjednice republike.

Hrvatska energetika nalazi se u procjepu više suprotstavljenih globalnih i regionalnih trendova. Energetski sektor je ključni segment ekonomskog i društvenog razvoja, a naš je zadatak osigurati pouzdanu opskrbu cjenovno povoljne energije za sve građane. Taj zadatak nije nimalo jednostavan i zato je izrada nove hrvatske energetske strategije jedan od ključnih zadataka nove Vlade.

Naglasili su to više puta predstavnici izvršne vlasti te u tu svrhu organiziraju raspravu o izradi nove energetske strategije koja će se održati prekosutra, 25. siječnja u Zagrebu.

Postojeća Strategija energetskog razvoja Republike Hrvatske stara je više od sedam godina, a veći dio njezinih osnovnih premisa u međuvremenu su se pokazale bespredmetnima, ponajviše zbog velikog utjecaja šestogodišnje gospodarske recesije, navode stručnjaci. Stoga je donošenje novog strateškog dokumenta energetskog razvoja jedan od ključnih zadataka nove Vlade, a ta strategija morala bi biti definirana i formulirana u okolnostima maksimalne moguće društvene inkluzivnosti, poručuju iz Vlade.

Na konferenciju je pozvano dvjesto sudionika, predstavnika ključnih državnih institucija, domaćih kompanija i ostalih stručnjaka, a očekivani uvodni govor održat će predsjednica republike Kolinda Grabar Kitarović, najavljuje organizator. Konferencija će se sastojati od prezentacija renomiranih domaćih i stranih stručnjaka na temu budućih globalnih i regionalnih trendova u energetici, a potom će se otvoriti panel diskusija o novoj hrvatskoj energetskoj strategiji. Preciznije, otvorit će se dvije panel diskusije: prva nosi naslov “u potrazi za idealnim energetskim miksom u budućnosti”, a druga “u potrazi za idealnom strukturom nacionalnog energetskog sustava budućnosti”.

Na konferenciji će govoriti Slaven Dobrović, ministar zaštite okoliša i energetike, Perica Jukić, predsjednik uprave HEP-a, Zoltan Aldott, predsjednik uprave INA-e, Dejan Ljuština, predstavnik PricewaterhouseCoopers Savjetovanja, Ante Čikotić, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, Karl Kraus, glavni izvršni direktor RWE Croatia&Slovakia, Jasminko Umićević, direktor Oil&Gas Consultinga te Slavko Krajcar, profesor na zagrebačkom FER-u.

Sudjelovanje na konferenciji moguće je isključivo uz pozivnicu.

Posted in Aktualnosti, Izdvojeno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.