Platforma Zelenica proslavila prvi rođendan

Platforma za zelenu razmjenu Zelenica obilježila je 26. studenog prvu obljetnicu uspješnog rada. Subotnja proslava u Domu Kulture Prečko bila je ujedno i prilika za javno predstavljanje djelatnosti platforme usmjerene na promociju održivog društva. Sajam kreativaca i proizvođača hrane, te izložba i film o radu platforme približili su projekt okupljenoj publici svih generacija. Projekt Zelenica temelji se na modelu dobre ekonomije, etičnog modela ekonomije koji zaštitu okoliša i kvalitetu života lokalne zajednice smatra najvažnijim ciljevima.

U svom djelovanju Zelenica slijedi tri osnovne strategije ostvarivanja dobre ekomonije. Kao prvo, platforma osigurava posredništvo između proizvoda i kupaca, slijedeći koncept “od polja do stola” (farm-to-table). Kao drugo, aktivisti Zelenice nastoje javnim kampanjama podići razinu znanja građana i OPG-a o značenju ekološkog, tj. organskog pristupa poljoprivrednoj prozvodnji, te pružiti praktičnu pomoć zainteresiranima. Treći cilj Zelenice je proširiti koncept platforme, te pridonijeti standardizaciji ekološkog/organskog proizvoda kao nečeg dostupnog široj javnosti.

Ponuda na štandovima u dvorani Doma Kulture Prečko pružila je posjetiteljima mogućnost da na licu mjesta probaju i kupe raznovrsne proizvode u rasponu od ekološki uzgojenog povrća do proizvoda na bazi meda. Posebno simpatično bilo je vidjeti osnovce iz Prečkog koji su po simboličnim cijenama prodavali multimedijalne cd-ove “Šljunčica”. Višegodišnji projekt učeničke zadruge ZIP iz Osnovne škole Prečko rezultirao je serijom informativnih multimedijalnih prezentacija o ekološkom sustavu i važnosti njegove zaštite.

Platformi Zelenica i njenim članovima želimo uspješan rad i u slijedećoj godini. Informacije o Zelenici moguće je saznati na web stranici platforme http://zelenica.org/, te iz petnaestominutnog filma kojeg su posjetitelji proslave imali prilike vidjeti u subotu: https://www.youtube.com/watch?v=64fsCBsat1Y
.

Posted in Aktualnosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.