Park Savica kao metafora grada na Savi

Pokušaj zagrebačke gradske vlasti da ekspresnim kvartovskim referendumom legitimira projekt gradnje tartan staze u parku Savica označio je simbolični ulazak u posljednji krug maratonskog pripetavanja o sudbini parka čija važnost uvelike nadilazi kvartovske okvire. Ishod borbe za park vjerojatno će odrediti budući način upravljanja u glavnom gradu Hrvatske.
.
Ponovimo još jednom: Nakon što je gradonačelnik Bandić prethodnih dana najavio odustajanje od preuređenja parka, zagrebačka gradska vlast u petak je najavila anketiranje punoljetnih građana Trnjanske Savice već za sutradan. Izjašnjavanje stanovnika zagrebačkog naselja održano je uz bojkot inicijative “Čuvamo naš park” čiji članovi nisu željeli sudjelovati u ekspresno organiziranoj anketi, već su samostalno organizirali potpisivanje peticije za očuvanje parka. Pored izuzetno kratkog roka za pripremu, predmet spora bilo je i samo anketno pitanje koje je stanovncima Trnjanske Savice postavila gradska vlast. “Da li ste za uređenje parka na Savici?” ostavlja prostor za vrlo različita tumačenja i ne može se smatrati adekvatnim referendumskim pitanjem.
.
Subotnje izjašnjavanje građana Trnjanske Savice završilo je uz proglašenje pobjede u oba tabora. U gradonačelnikovoj anketi 700 stanovnika Trnjanske Savice izjasnilo se za “uređenje parka”, uz svega 103 glasa protiv. “Što građani jednog kvarta žele, to će biti”, prenijeli su mediji Bandićev komentar u nedjelju ujutro. “Ovakva brzopleta, režirana i zbunjujuća anketa ne može zamijeniti legalne demokratske procedure” poručili su pak iz inicijative “Čuvamo naš park” uz konstataciju da imaju 1200 potpisa građana Savice koji se protive projektu preuređenja parka koji forsira gradonačelnik.
.
Priča o jednom parku kao metafori cijelog grada zasigurno će dobiti nastavak. Prije nekoliko dana izglednom se činila mogućnost da će tartan staza biti izgrađena na nekoj drugoj lokaciji u Zagrebu, a Milan Bandić spretno zaraditi političke poene. No, uz gradonačelnikovo inzistiranje na referendumu i realizaciji skupog građevinskog projekta upravo u parku Savica, vrlo je izgledno da će borba za park snažno obilježiti predizbornu kampanju za lokalne izbore u glavnom gradu Hrvatske, a izbori se pretvoriti u izjašnjavanje o poželjnom budućem modelu političkog upravljanja Zagrebom.
.
Ulog je ogroman, a situacija sve alarmantnija. Zakonska mogućnost zaobilaženja raspisivanja javnih natječaja provedom javne nabave čini borbu za odgovorno i transparentno upravljanje javnim i prirodnim dobrima sve težom. Cijepkanjem velikih projekata na manje dijelove, lokalne vlasti u mogućnosti su bez raspisivanja natječaja i bez nadzora provoditi velike projekte, a time i proizvoljne prostorne intervencije. Odluka da se preko noći krene u projekt vrijednosti više od 10 milijuna kuna bez raspisivanja javnog natječaja, a potom i u ekspresnu inscenaciju javne podrške projektu pokazuje kakav model upravljanja preferira sadašnja gradska vlast. Brzinu i odlučnost ne može im se osporiti, no razloge inzistiranja na projektu u parku Savica javnosti nisu uspjeli rastumačiti.
.
Park u Savici pod povećalom je javnosti, a ishod nadmudrivanja između gradonačelnika Bandića i inicijative “Čuvamo naš park” biti će zanimljiv pokazatelj gdje se Zagreb i Hrvatska danas nalaze. Puno važnije odmjeravanje svakako slijedi na lokalnim izborima 21. svibnja kada će građani Zagreba imati priliku iskazati podržavaju li sadašnji model upravljanja gradom.
.

Posted in Aktualnosti, Izdvojeno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.