Nakon Knina i Zagreba – Korčula dobiva Eko knjižnicu igračaka

Na Korčuli će 9.prosinca, u sklopu Susreta udruga Dubrovačko neretvanske županije, biti otvorena Eko knjižnica igračaka u Hrvatskoj, a organizacije koje provode ovaj projekt su udruga Novi otok, zadruga Novi otok i Knjižnica Vela Luka. U organizaciji je pomogla Ekološka udruga Krka iz Knina koja i sama ima iskustvo s prvom Eko knjižnicom igračaka. Nakon toga je, prije dvije godine, uslijedila ona zagrebačka.

Projekt traje do 30.09.2017, a u tom periodu roditelji će moći besplatno iznajmiti igračke za djecu, a u prostorijama knjižnice djeca će imati pristup novim ekološkim igračkama, društvenim igrama, slikovnicama, edukativnim igrama i drugom.

„Očekujemo da će nam uspjeti da knjižnica igračaka nastavi s radom i nakon toga datuma, na isti način na koji su s radom nastavile knjižnice u Kninu i Zagrebu. Prioriteti ovog projekta su buđenje svijesti odraslih i djece o važnosti očuvanja okoliša, naglašavanje važnosti brige o djeci, jačanje svijesti kod djece o važnosti recikliranja i odlazaka u knjižnicu te poticanje šire zajednice na volonterske akcije.“, rekli su iz udruge za naš portal.

Kako kažu iz udruge, sve njihove aktivnosti provode se s ciljem ravnopravnosti u široj zajednici. „Stanovnici otoka već su po rođenju na neki način neravnopravni. Ovo je jedan od projekata kojim se pokušava doprinijeti ravnopravnosti na više načina. Primjerice, pomaže se djeci koja ne mogu dobiti igračku jer roditelji za igračku ne mogu izdvojiti sredstva , djeci koja žele razmijeniti igračke, a pokazuje i onima koji ih žele baciti da to nije dobra praksa.“

Dio sredstava koji je za otvaranje ove knjižnice igračaka osiguralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije nije dovoljan pa udruga poziva na donacije koje mogu biti financijske ili u igračkama i opremi. Plan je nabaviti novi ili reciklirani kontejner za prikupljanje igračaka, najavljuju iz udruge.

„Prema reakcijama svih koji čuju za sami naslov i ideju projekta možemo zaključiti da se ljudima ovo jako sviđa. Vjerujemo da će se knjižnice igračaka širiti, a mi ćemo pomoći i savjetovati svaki put kada to bude potrebno.“, zaključuju iz udruge.

Posted in Aktualnosti, Hrvatska.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.