LEX ŠERIF Zagrebačka oporba protivi se novom Zakonu o lokalnoj samoupravi

Izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi mogle bi biti razlog svojevrsnog povijesnog kompromisa u zagrebačkoj Gradskoj skupštini u sklopu kojeg će se na istoj strani naći SDP, Nova ljevica, ali i stranka Neovisni za Hrvatsku (NzH) Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića.

Naime, ovog će četvrtka Gradska skupština zauzeti stajalište oko Zakona koji je Ministarstvo uprave 18. rujna uputilo u javnu raspravu, a koji među ostalim predviđa da ako jedinica lokalne samouprave ne usvoji proračun na izbore mora ići samo predstavničko tijelo, ali ne i župan, načelnik ili gradonačelnik.

To znači da ako zagrebačkom gradonačleniku M. Bandiću padne prijedlog proračuna, na izbore ne ide on, već gradski zastupnici.

Stav zagrebačke Gradske skupštine za Vladu nije obvezujući, no, svakako je zanimljivo da će ovakav prijedlog oporbenih klubova unutar zagrebačke Gradske skupštine podržati i Neovisni za Hrvatsku, stranka koju vode Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih, inače trenutni skupštinski partneri Milana Bandića. U redovima te stranke, naime, novi Zakon smatraju skandaloznim.

Jednako tako, protiv izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi su i SDP, HSLS i Sandra Švaljek, HSS, GLAS Anke Mrak Taritaš i stranke okupljene unutar Kluba lijevog bloka, među kojima je i Nova ljevica koju predstavlja Rada Borić.

Zagrebačka oporba smatra da će, ako se usvoji, Zakon najviše koristi donijeti gradonačelniku Bandiću. On će, kažu, time dobiti šerifske ovlasti, a gradski parlamentarizam postat će beskoristan. Takav stav oporbe Bandić je nazvao smiješnim.

“Tim Zakonom uredit će se odnosi između gradonačelnika i Skupštine. Na nacionalnoj razini, Sabor bira Vladu i ministre. U Zagrebu Skupština ne bira gradonačelnika, već se biraju neposredno. Nelogično je da, ako Skupština ne bira, imaju istu odgovornost i istu sudbinu. Nelogično je da, ako se nekome digne šešir i kaže ajmo rušit proračun, svi idemo na izbore”, objasnio je Bandić na Radio Sljemenu.

No, kako se može neslužbeno doznati, Vlada se odlučila na ovakve izmjene Zakona kako bi olakšala položaj Bandića koji iako formalno nema ni jednog saborskog zastupnika, ima neformalni utjecaj i time praktički omogućuje opstanak HDZ-a na vlasti na državnoj razini. Ovakva bi izmjena olakšala položaj i varaždinskog župana Radimira Čačića koji je na zadnje parlamentarne izbore izašao zajedno s Milanom Bandićem.

Posted in Aktualnosti, Izdvojeno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.