SASTANAK DRŽAVNOG VRHA ZBOG POPLAVA U ZADRU Šteta iznosi 322 milijuna kuna, a politka brine o foteljama

Iznos popisane štete od poplava koje su u rujnu pogodile Zadarsku županiju je 322 milijuna kuna, a pola od toga odnosi se na štete na infrastrukturi koja je u vlasništvu gradova i općina. Rekao je to zadarski župan Božidar Longin jutros u Banskim dvorima gdje je održan radni sastanak na temu saniranja posljedica velikih poplava koje su pogodile Zadarsku županiju u rujnu ove godine, javlja HINA.

Uz premijera Plenkovića i župana Longina na sastanku su bili i ministar financija Zdravko Marić, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te ministar zdravstva Milan Kujundžić.

U uvodu radnog sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem posvećenog procjeni šteta, dosad poduzetim koracima te obeštećivanju poplavljenih gradova i općina govorili su i gradonačelnici i načelnici mjesta pogođenih poplavama: Zadra, Nina, Bibinja, Galovca, Kalija, Kukljice, Novigrada, Pakoštana, Pašmana, Poličnika, Posedarja, Preka, Privlake, Ražanca, Salija, Starigrada, Sukošana, Svetog Filipa i Jakova, Vrsa i Zemunika Donjeg.

Sastanku je nazočio i predsjednik Državnog povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda Josip Križanić, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić te Mile Fabijan iz Županijske uprave za ceste Zadarske županije.

Longin je u uvodu sastanka izvijestio da je kišna fronta koja je u rujnu pogodila županiju bila duga 20 kilometara.

“Štete su bile ogromne, dobar dio smo sanirali, ono najnužnije da se život može odvijati. Sad moramo napraviti korak dalje, a najprioritetnije su bolnica i poliklinika”, rekao je Longin.

Naveo je da je šteta na županijskim cestama oko 17 milijuna kuna, na općoj bolnici 7 milijuna kuna, dok ukupni iznos popisane štete iznosi 322 milijuna kuna od čega je polovica na infrastrukturi u vlasništvu gradova, općina te županijske uprave za ceste. U taj iznos nisu uračunate štete na nerazvrstanim cestama.

“Najveći prioritet je sanacija bujičnjaka te priprema za iduću turističku sezonu. Da počnemo sada, tu smo negdje da možemo završiti do počeka sezone”, rekao je Longin.
Pritom je posebno izdvojio grad Nin gdje su uništena oba mosta i ljudi koji žive na otoku trenutno do svojih kuća idu preko privremenog mosta koji je napravila Hrvatska vojska. Problem su, kaže, i uništene plaže jer su bujičnjaci nanijeli milijune kubičnih metara materijala, a isto je stanje u općinama Privlaka, Sali i Ražanac.

Istovremeno, građane ljuti netransparentno upravljanje javnim poduzećem Hrvatske vode i nova borba za fotelje. Naime, samo par sati prije nego što će početi sastanak kod premijera A. Plenkovića portal 24 sata donosi priču o “ratu” HDZ-a i HNS-a oko toga čiji će čovjek postati zamjenikom direktora u Hrvatskim vodama.

Naime, HNS-ov Valentin Dujmović bio je direktor gradskog Vodovoda u Dubrovniku. Prije samo četiri mjeseca dubrovački HDZ-ovci žestoko su ga prozivali za nesposobnost. Sada su HDZ i HNS u koaliciji, a onaj kojeg su HDZ-ovci imenovali glavnim krivcem neefikasnosti i nerada dogovorom te dvije stranke trebao bi postati zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda.

Valentin Dujmović (37) je HNS-ov dubrovački kadar. U vrijeme gradonačelnika Andre Vlahušića, koji je također dolazio iz redova HNS-a, vodio je gradsko poduzeće Sanitat, a zatim Vodovod. HNS ga je kandidirao u utrci za gradonačelnika Dubrovnika protiv HDZ-ova Mate Frankovića. Franković je pobijedio. Budući da svako koaliranje donosi na vidjelo političku trgovinu, pa tako i nedavno koaliranje HDZ-a i HNS-a na nacionalnoj razini, tako bi Dujmović, kažu, trebao postati zamjenikom direktora u Hrvatskim vodama. U ime HNS-a Ivan Vrdoljak je to odriješito tražio. Plenković zna da dubrovački HDZ-ovci optužuju Dujmovića za štetu, ali je na kraju popustio, donosi portal 24 sata.

Zakuhalo se, kažu, jer HDZ također želi mjesto u Hrvatskim vodama. Riječ je o bivšem HDZ-ovom splitsko-dalmatinskom županu Zlatku Ževrnji. HDZ ga je maknuo iz utrke za novi mandat zbog afere s dodjelom koncesije za plažu Zlatni rat. Ukoliko mjesto zamjenika direktora ipak popuni “haenesovac”, Ževrnja bi najvjerojatnije trebao postati direktor za slivove južnog Jadrana ili nešto slično.

Hrvatske vodi Zoran Đuroković (HDZ), a trenutačno mu je zamjenik Krešimir Nevistić kojeg je postavio bivši Mostov ministar Slaven Dobrović. I to nakon što je zbog skandala propalo imenovanje kuma Bože Petrova za to mjesto. U Upravnom vijeću Hrvatskih voda sve su stranački kadrovi, trenutačno većinom iz HDZ-a.

Vezano za zapošljavanja po stranačkom ključu, iz Hrvatskih voda stiže šturi odgovor: Za zamjenika direktora kažu da odluku donosi Upravno vijeće na prijedlog generalnog direktora. Za navodno Ževrnjino mjesto, kažu da se sva zaposlenja odvijaju putem natječaja na koji se mogu javiti svi građani ako ispunjavaju uvjete.

Posted in Aktualnosti, Izdvojeno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.