KUPILI SMO PLIN Gazprom i PPD potpisali desetogodišnji ugovor. Rusima drago, a domaću javnost zanima zašto je isključen HEP Plin d.o.o.

Ruska tvrtka OOO “Gazprom eksport” i hrvatska tvrtka “Prvo plinarsko društvo d.o.o.” potpisali su dugoročni ugovor o isporuci prirodnog plina i to za razdoblje od 1. listopada 2017. do 31. prosinca 2027. godine. Godišnji obujam isporuke plina u okviru ugovora iznosi 1 milijardu kubičnih metara. U zadnjem kvartalu 2017. godine u planu je isporuka 0.25 milijardi kubičnih metara plina, stoji u priopćenju.

Generalna direktorica tvrtke “Gazprom eksport” Jelena Burmistrova zadovoljna je suradnjom.
“Zaključenje dugoročnog ugovora o isporuci plina u Hrvatsku rezultat je plodonosne suradnje između OOO “Gazprom eksport” i tvrtke “Prvo plinarsko društvo d.o.o.” Uvjerena sam da je to važan korak k učvršćenju obostranog partnerstva dviju država u energetskoj sferi” – rekla je Burmistrova.

“Izuzetno smo zadovoljni s potpisivanjem ugovora s tvrtkom “Gazprom eksport”. Naša suradnja s jakim, pouzadnim partnerom omogućuje pouzdanu i sigurnu isporuku plina na hrvatsko tržište” – rekao je Pavao Vujnovac, predsjednik vijeća direktora “Prvog plinarskog društva d.o.o.”

Sklopljeni ugovor rezultat je dogovora između OOO “Gazprom eksport” i “Prvog plinarskog društva d.o.o.” o isporuci prirodnog plina za razdoblje od I. do III. kvartala 2017. godine u okviru kojega je do rujna 2017. godine isporučeno 1.48 milijardi kubičnih metara plina.

Gazprom nije objavio pojedinosti novoga ugovora, no, kako se doznaje, cijena će se oblikovati u skladu s kretanja na plinskom čvorištu Baumgartenu, javlja HINA.

Od 2012. do 2016. godine dostavu prirodnog plina iz Rusije u Hrvatsku realizirala je kompanije Gazprom Swiss, a ranije je ugovore s Gazpromom sklapala Ina, odnosno od 2009. godine tvrtka Prirodni plin.

“Povratak hrvatskih uvoznika dugoročnom ugovoru s Gazpromom, nakon eksperimenata s kratkoročnim ugovorima, pokazuje da i na sjeverozapadnom Balkanu nema ozbiljne alternative ruskom plinu”, smatra Alaksej Grivač iz ruskog Nacionalnog fonda za energetsku sigurnost (FNEB). Po njegovu mišljenju, trenutna praksa revizije ugovora svake dvije do tri godine, utječe na to da se na dugoročne ugovore više ne gleda kao na omču oko vrata potrošača.

Uz naslov “Hrvatska se vratila Gazpromu”, ruski list Kommersant ističe da je ruska kompanija “prvi puta nakon 2010. godine vratila ulogu ključnog dobavljača plina za Hrvatsku”.

Kommersantovi sugovornici iz plinskog biznisa ocjenjuju da je potpisivanje takvoga dugoročnog ugovora netipično za europsko tržište zadnjih godina te da “zrcali odsustvo jasnih alternativa ruskom plinu”. Napominju da ugovor Gazproma i PPD-a “gotovo u potpunosti pokriva hrvatske potrebe za uvoznim plinom, što pod znak pitanja stavlja realizaciju projekta LNG terminala na Krku, o čemu se konačna investicijska odluka mora donijeti rijekom 2018. godine”.

Što se domaćih stručnjaka tiče, u javnom prostoru čuju se kritike zašto je plin kupilo “Prvo plinarsko društvo”, a ne HEP Plin d.o.o., koji će, kažu, ionako istu robu otkupiti od Prvog plinarskog društva.

Posted in Aktualnosti, Izdvojeno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.