HRVATSKE VODE I ŠLAMPAVA ODGOVORNOST Je li se velika poplava u Zadru i okolici mogla spriječiti?

U Zadru je prije tri dana palo 208 litara kiše po četvornom metru, što je izazvalo veliku poplavu. Voda je potopila bolnicu, trgovački centar i cijeli grad, ljudima su stradali podrumi, šupe, garaže, dvorišta i vrtovi. Prognostičari iz DHMZ-a kažu kako nije lako predvidjeti gdje točno će se dogoditi obilna kiša.

“Teško je prognozirati ovakve oborine kod nas. Mi izdajemo upozorenja na Meteoalarmu i u redovitoj smo komunikaciji s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje (DUZS). Oni su ti koji dalje mogu komunicirati s gradskim vlastima”, rekli su iz DHMZ-a.

No, nije u pitanju samo obilna kiša s neba.

Jedan od uzroka katastrofalnih poplava u Zadru je i probijanje kanala, odnosno potoka Ričina, a kako su javili lokalni mediji, Hrvatske vode još su 2013. godine naručile i dobile projektnu dokumentaciju za uređenje tog kanala. No, projekt nije pokrenut, a za uređenje potoka navodno nije bilo dovoljno sredstava. Problem je, kažu, nastao prilikom gradnje lokalnog trgovačkog centra pa je korito potoka Ričina izmješteno uz suglasnost Hrvatskih voda. U jednom od priopćenja čak je i službeno potvrđeno kako je problem Ričine jedan od uzroka poplava koji je doveo do toga da je poplavljen trgovački centar, groblje i okolno područje.

Grgo Peronja, direktor zadarske tvrtke “Odvodnja”, javno je na radiju potvrdio da bi se izbjegao potop, da je projekt Ričine bio proveden.
“Nas je praktički Ričina poplavila”, rekao je Peronja.

Uznemireni građani, posebice oni koji su pretrpjeli štetu, prozivaju i Hrvatske vode zbog kronično loše zaštite od poplava. Naime, lokalna uprava kritizira Hrvatske vode zbog neodržavanja kanalskih mreža, a u Saboru se najviše diskutiralo o Vodama zbog afera sa zapošljavanjem.

“Nije tajna da u vladajućoj stranci već mjesecima raspredaju koja će frakcija stranke najbolje braniti ‘javne interese’ i zamijeniti sada politički nepodobne članove Upravnog vijeća Hrvatskih voda. Uzme li se u obzir da i novi partneri u vladi ne žele stajati po strani, razotkriva se neuspješnost političkog dogovora oko upravljanja ovom moćnom i financijski izdašnom javnom ustanovom”, napisao je Slaven Dobrović koji je prije tjedan dana podnio ostavku na mjesto predsjednika Upravnog vijeća Hrvatskih voda, dodajući da više od pet mjeseci nije bilo sjednica Upravnog vijeća.

U isto vrijeme, Hrvatske vode raspisale su 38 novih javnih natječaja za zaposlenje na neodređeno vrijeme, a među njima su referenti i ljudi koji će, kako se to kaže, kuhati kave i kopirati dokumente.

Građani nisu skrivali svoj bijes u javnom prostoru na društvenim mrežama. Ovo su samo neki od komentara.

“Ričina je poplavila i Borik, Plovaniju, Bili Brig, Voštarnicu, Petriće, Meladu. Ričina je potaracala sve oko nje pa do mora, ali tko je kriv za druge kvartove?
Dva su krivca za ovo, prvi je očito, ogromna količina kiše. U 5ipo sati palo je više kiše nego sveskupa u prvih 8 miseci godine. Drugi krivac je višedesetljetni šlamperaj i nepotizam, koji i je neki “modus operandi” zemalja trećeg svijeta kojima očito pripadamo”
“Ogromna količina love se slijeva u proračun, uvijek se nešto kopa, a sve gore i gore. Ceste koje su rađene ili koje su renovirane nedavno, nisu ni za ovce vodit po njima. Ali, nigdje odgovornosti! Nigdje! Zato jer bageri stoje i blokiraju (kao u bivšoj Bihaćkoj, današnjoj Šarlijinoj ulici) i po 9 mjeseci i onda kad se propere lova, nabrzinu se proširi cesta od kojih 150 metara, i doslovno drugi dan nakon otvorenja šaht na krizanju propadne. Go**a lopovska. A za to vrijeme se promet preusmjeri na drugu cestu i u međuvremenu i ona propadne.”

“Bespravna gradnja, sustav kanalizacije te betonizacija pretvara grad u ogroman lijevak. Nema zelenih površina da podijele teret upijanja veće količine padalina. Od urbanih sredina napravili smo ogromne lijevke koji sa asfaltirano-betoniranim površinama skupljaju vodu koju šalju u zaštopane ili slijepe šahtove. Bit će toga još, ne brigajte”.

“Dodajte tome još krovove kuća, trgovačkih centara, a sve sagrađeno po rođacima i kumovima”.

“Placamo hrvatske vode u zlatu. Valjda imaju previše zaposlenih glasača, pa se ne zna tko što treba raditi sekundarno, osim što znaju koga treba zaokružiti”.

“Sve se zna. Samo je problem volje da se konacno počne provoditi zakon i pravo”.

“Korupcija i nerad. Uvijek isto”, čuo se glas naroda na društvenim mrežama.

Posted in Aktualnosti, Izdvojeno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.