Koliko i kako smo dosad iskoristili europske fondove za poticanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije? Predstavljanje analize.

Predstavljanje analize “Korištenje europskih strukturnih i investicijskih fondova za financiranje projekata energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije” održat će se u petak, 3. veljače u 10 sati u Klubu Hrvatskog novinarskog društva, Perkovčeva 2, u Zagrebu.

Nažalost, korištenje europskih fondova u ovu svrhu daleko je ispod planiranog, osobito kada je riječ o poticanju obnovljivih izvora energije. Zbog toga je provedena detaljna analiza uspješnosti korištenja sredstava iz europskih strukturnih i investicijskih fondova koja su nam na raspolaganju za poticanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u razdoblju od 2014. do 2017. godine. Svrha analize je poticanje rasprave o mogućim poboljšanjima postojećeg sustava, a cilj je povećati korištenje spomenutih sredstava do 2020. godine.

U analizi se ukazuje na propuste u dosadašnjem korištenju europskih strukturnih i investicijskih fondova te se ističu koristi koje bi se mogle ostvariti kada bi se ova sredstva namjenski utrošila. Također, u analizi se predlažu kratkoročne, srednjoročne i dugoročne mjere koje daju odgovor na manjkavosti.

Najvažnije elemente analize predstavit će dr.sc. Maja Božičević Vrhovčak iz DOOR-a, a komentirat će ih Toni Vidan, potpredsjednik stručne skupine za transport, energetiku i infrastrukturu (Section TEN) Europskog gospodarsko socijalnog odbora i voditelj Energetskog programa Zelene akcije te Bernard Ivčić iz Zelene akcije. Nakon uvodnih izlaganja uslijedit će rasprava.

Posted in Aktualnosti, Izdvojeno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.