PROJEKT SOLARNE ELEKTRANE Osnovne škole žele postaviti solarne ploče na krov i sami proizvoditi struju. Natječaj je u tijeku.

HEP Opskrba i Hrvatska elektroprivreda prije dva tjedna raspisali su javni poziv za dodjelu sredstava za proizvod ZelEn. Riječ je o dodjeli novca za projekte iz područja energetske učinkovitosti i izgradnju obnovljivih izvora energije integriranih u građevine. Projekt se isključivo odnosi na ustanove javnog sektora koje skrbe o socijalno osjetljivim kategorijama i koje ne obavljaju djelatnosti radi stjecanja dobiti. Spomenuta sredstva, napomenimo i to, HEP je prikupio tijekom 2016. godine i to putem naknade koja se zove “naknada za prodaju proizvoda HEP Opskrbe ZelEn”.

Inače, kratica ZelEn označava električnu energiju dobivenu isključivo iz obnovljivih izvora, a namijenjena je kupcima – poduzetnicima. To je ujedno jedini je takav proizvod na tržištu električne energije, naglašavaju u HEP-u. Sva sredstva od prodaje proizvoda ZElEn, dodatno pojašnjavaju, prikupljaju se u posebni fond te se dalje namjenski koriste za projekte energetske učinkovitosti i izgradnju obnovljivih izvora energije na građevinama.

Natječaj je, navode, raspisan za institucije ili ustanove koje obavljaju djelatnosti odgoja i obrazovanja, znanosti, kulture, informiranja, sporta, tjelesne i tehničke kulture, zdravstva, socijalne skrbi te skrbi o djeci i invalidima. Uvođenjem zelenih tehnologija žele se smanjiti emisije stakleničkih plinova, želi se povećati kvaliteta života korisnika usluga javnog sektora, a prije svega, tu je obveza HEP-a d.d. da ispuni Direktivu o energetskoj učinkovitosti koju je propisala Europska Unija.

Natječaj je, doznajemo, atraktivan brojnim osnovnim školama. Samo u Brodsko-posavskoj županiji, primjerice, prijavilo se 16 škola (četiri srednje i 12 osnovnih škola). Jedna od njih je i osnovna škola “Ivan Filipović” iz Velike Kopanice.

“Vrijednost projekta ovisi o kvadraturi škole i energetskom certifikatu. Konkretno kod nas iznosi 260 tisuća kuna”, kaže nam Željko Flidr, ravnatelj škole.

Osnovna škola “Ivan Filipović” u Velikoj Kopanici danas broji 303 učenika. Škola postoji od 1764. godine i neprestano radi do danas. Učenici škole znaju za ovaj projekt, ponosan je ravnatelj, ekološki su osviješteni i podržavaju projekte i aktivnosti kojima se racionalizira potrošnja energije.

“Hrvatska je zasad u malom postotku razvila obnovljive izvore energije. Još nismo ispunili europske kvote i zato se moraju raspisivati natječaji. Prijavili smo se jer nalazimo višestruki interes u ovom projektu. Prije svega, trenutno plaćamo električnu energiju, a sve što sami proizvedemo, umanjit će sadašnje troškove. Druga stvar, ako proizvedemo više struje nego što nam je potrebno, HEP će je od nas otkupiti, što znači da imamo dvostruku korist”, iznosi ravnatelj Flidr.

Problem je, dodaje, što je u ljetnim mjesecima, koji su zapravo visoki mjeseci proizvodnje sunčane energije, škola zatvorena, a mjesecima potrošnje manje je sunca. Međutim, naglašava, investicija je bez obzira na to itekako isplativa.

“Ako prođemo na natječaju i dobijemo sredstva, mi raspisujemo natječaj za izvođača radova i ide se u izgradnju solarne elektrane. Krovište ćemo pokriti panel pločama, to će biti brzo gotovo”, kaže ravnatelj. Nadamo se da će nas sunce ogrijati, dodaje opušteno.

Iz HEP-a poručuju da će odobrena donacijska sredstva za projekt iznositi najviše milijun kuna s PDV-om, a rezultati javnog poziva objavit će se 10. veljače ove godine.

Posted in Aktualnosti, Izdvojeno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.