Kako doskočiti sezonalnosti u turizmu

Hrvatska može ostvariti još bolje rezultate u turizmu primjenjujući inovativne instrumente u sklopu suradnje država Jadransko-jonske regije i novih europskih zakonodavnih okvira – Paketa kružne ekonomije i Europskog akta o pristupačnosti. To je sukus diskusije koji se mogao čuti prvi dan međunarodne konferencije „Zeleni i pristupačni turizam“ (Split, 3. do 4.studeni), u organizaciji zastupnika u Europskom parlamentu Davora Škrleca, Igora Šoltesa i Jean Lambert.

Teme konferencije su bili potencijali Hrvatske u održivom turizmu, mehanizmi i financijski instrumenti koji stoje na raspolaganju malim i srednjim poduzetnicima, pristupačni turizam i dodane vrijednosti koje takav turizam pruža, uključivanje lokalnih proizvoda i ekološke hrane u turističku ponudu, etično financiranje, zelena javna nabava i obnovljivi izvori energije.

“Želimo turizam koji će učinkovito koristiti lokalne potencijale u proizvodnji i ponudi zdrave hrane, zapošljavati sve generacije, a naročito mlade, te koji će trošiti manje resursa primjenom lokalnih obnovljivih izvora energije. Ovim pristupom možemo prije svega umanjiti problem sezonalnosti hrvatskog turizma, a dodatnu priliku pruža i razvoj modela pristupačnog turizma koji potiče inovacije i kreativnost u dizajnu, a istovremeno na održiv način doprinosi razvoju građevinskog sektora kao jednog od važnijih pokretača gospodarstva općenito.“, izjavio je Davor Škrlec prvog dana konferencije. Naglasio je da se ekonomski model konkurentnog hrvatskog turizma treba temeljiti na principima kružne ekonomije i održivim modelima financiranja poput etičnih banaka, zadruga i Europskih fondova i dodao da je u tom smislu uključenost svih segmenata društva ključna za uspješnu realizaciju tog modela.

On također smatra da je povezivanje turizma, lokalne zajednice i gospodarstva ključ za stvaranje dodane vrijednosti i novih radnih mjesta. „Konferencija u Splitu izvrsna je prilika za razvoj novih ideja i umrežavanje ključnih dionika što je preduvjet za učinkovito korištenje europskih fondova. Ideja je na konkretnim primjerima predstaviti potencijale zelenih politika za različite sektore gospodarstva, turizma i poljoprivrede. Upravo ovdje leži ogromna prilika koju bi ova regija trebala iskoristiti ako želi biti konkurentna i održiva.” – rekao je zastupnik Šoltes.

Na konferenciji su također sudjelovali slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Franc Bogovič (EPP), predstavnici Europske komisije (zamjenik ravnatelja Opće uprave za proračun Manfred Kraff i Iuliana Gabriela Aluas iz Opće uprave za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i male i srednje poduzetnike), Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, ali i mnogi drugi predstavnici državnih institucija, razvojnih agencija i turističkog sektora.

Uz panele se održao i sajam otočnih proizvoda na kojem priliku za predstavljanje imaju mnogobrojni predstavnici obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava i mali poduzetnici, u svrhu provedbe ciljeva i promocije održivog turizma.

Posted in Izdvojeno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.