Javna rasprava o Planu gospodarenja otpadom

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike uputilo je u javnu raspravu Nacrt prijedloga Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2016.-2022. Drugi i za sada posljednji krug javne rasprave o prijedlogu Plana gospodarenja otpadom trajati će do 2. prosinca. Nacrt se u javnu raspravu šalje po drugi put zbog velikog interesa javnosti i tehničkih nadopuna prijedloga.

Bez sumnje, radi se o pitanju od izuzetne važnosti za društvo. Ekološke udruge već godinama upozoravaju na alarmantno stanje, a manjkavost gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj potvrdila je i komparativna analiza Europske komisije čiji su rezultati objavljeni početkom godine. Među glavnim gradovima država-članica Europske unije, Zagreb je po postotku odvojeno prikupljenog otpada zauzeo posljednje mjesto. Prikupljeno staklo, papir i plastika predstavljaju, prema rezultatima studije, tek jedan posto ukupne količine otpada u glavnom gradu Hrvatske.

Prostora za poboljšanje svakako ima, što dokazuje i primjer Ljubljane, najbolje rangiranog grada u navedenom istraživanju. Više od 55 posto ukupne količine otpada u glavnom gradu Slovenije prikupi se odvojeno, dok je prosjek odvojeno prikupljenog otpada u glavnim gradovima Europske unije oko 19 posto. Zainteresirani građani i stručnjaci koji imaju ideju kako pospješiti gospodarenje otpadom u Republici Hrvatskoj, slobodni su svoje primjedbe na Nacrt prijedloga Plana iznijeti do 2. prosinca na web stranici https://savjetovanja.gov.hr/

Posted in Aktualnosti, Izdvojeno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.