HRVATSKE VODE: Uložit ćemo tri milijarde kuna u razvoj vodoopskrbne mreže na vodnom području Dunava. Projekte financira EU

Hrvatske vode i vodni sektor tijekom 2017. godine namjeravaju pokrenuti deset projekata financiranih iz EU fondova. Riječ je o projektima na dunavskom vodnom području, a njihova ukupna vrijednost iznosi oko tri milijarde kuna, objavili su iz Hrvatskih voda već prvi radni dan u novoj godini. Razvoj ovih projekata, pojašnjavaju u priopćenju, omogućen je novcem Kohezijskog fonda Europske unije koji za ovo daje oko dvije trećine ukupnih sredstava.

Deset spomenutih EU projekata započet će na šest geografskih područja u kontinentalnom dijelu Hrvatske: Đakovo, Varaždin, Velika Gorica, Požega, Dugo Selo i Zabok. Riječ je o velikim infrastrukturnim projektima koji koriste vodnom okolišu i stanovnicima, a govorimo o gotovo pola milijuna ljudi koji žive na spomenutom području ili ondje rade.

Unapređenje vodoopskrbne mreže predstavlja korist za građane, a porast priključenosti na sustav odvodnje i pročišćavanja na svakom će području narasti za više od 90 posto čime će i vodni okoliš biti zaštićeniji, obećavaju iz Hrvatskih voda.

Tako će Đakovu, kažu, projekt u vrijednosti od 200 milijuna kuna obuhvatiti približno 33 tisuće tamošnjih stanovnika.
U Varaždinskoj županiji kreću dva odvojena projekta u ukupnoj vrijednosti od 750 milijuna kuna. Prvi od 700 milijuna kuna odnosi se na područje grada Varaždina i pripadajućih okolnih općina (ukupno 127 tisuća stanovnika), a drugi od 50 milijuna kuna realizirat će se na području Varaždinskih Toplica. Projekt na području grada obuhvatit će 6,5 tisuća stanovnika, a važan je jer će doprinijeti zaštiti termalnih izvora koji su resursni izvor za zdravstveni turizam, o kojemu ovisi ekonomija cijelog područja.

Na području Velike Gorice, te općina Kravarsko, Orle i Pokupsko u Zagrebačkoj županiji započet će realizacija infrastrukturnog projekta vrijednog 370 milijuna kuna. Projekt obuhvaća 74 tisuće stanovnika. U Požeško-slavonskoj županiji ostvarit će se tri značajna projekta ukupno vrijedna 360 milijuna kuna.

U Zagrebačkoj županiji iz Kohezijskog fonda financirat će se projekt regionalnog vodoopskrbnog sustava Zagrebačke županije, točnije istočni dio Zagrebačke županije (vrijedan 540 milijuna kuna) i projekt Dugo Selo (vrijedan 170 milijuna kuna). Ova dva projekta zajedno će obuhvatiti 133 tisuće stanovnika.
Još je jedan projekt značajan za stanovnike sjeverozapadne Hrvatske. Projekt Zabok-Zlatar u Krapinsko-zagorskoj županiji obuhvatit će područje koje ima 81 tisuću stanovnika, a vrijedan je 540 milijuna kuna.

Posted in Aktualnosti, Izdvojeno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.