Kako suzbiti korupciju?

U Novinarskom domu u Zagrebu prekjučer je predstavljena završna analiza provođenja strategije suzbijanja korupcije i razvoja javne uprave u 2015. i 2016. godini. Dr. Tihomir Žiljak, član Upravnog odbora Udruge za demokratsko društvo, pozdravio je nazočne u ime organizatora i osvrnuo se na petnaestogodišnje djelovanje Udruge za demokratsko društvo u borbi protiv korupcije.

Profesor Zdravko Petak sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti u uvodnom izlaganju istakao je višestruke negativne posljedice korupcije na društvo, te istakao zdravstvo i obrazovanje kao sektore koji su najviše pogođeni korupcijom u Hrvatskoj. Kao najvažnije izazove u borbi protiv korupcije prof. dr. Petak istakao je problem zlouporabe sustava javne nabave, te neefikasno procesuiranje korupcije. Savjetodavni dijalog nadležnih institucija sa zainteresiranom javnošću te pronalaženje alata za djelotvornu implementaciju zakona, propisa i normi profesor Petak označio je s druge strane kao ključne aspekte uspješne borbe protiv korupcije.

Vesna Lendić Kasalo, zamjenica ravnatelja Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, govorila je u svom izlaganju o ulozi civilnog društva u povećanju razine transparentnosti i otvorenosti javne uprave. Maja Baričević, načelnica Sektora za suzbijanje korupcije pri Ministarstvu pravosuđa govorila je o provođenju strategije suzbijanja korupcije. Predviđenih 126 aktivnosti u 14 područja nisu u praksi vodile ka željenoj kvaliteti realizacije. Među praktičnim problemima načelnica Sektora za suzbijanje korupcije pri Ministarstvu pravosuđa istakla je teškoće u formiranju savjeta za suzbijanja korupcije. Stoga je u novom akcijskom planu predviđeno manje mjera uz naglasak na evaluaciju njihovog provođenja.

Anka Kekez Koštro, predavačica na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, predstavila je analizu provođenja strategija suzbijanja korupcije i razvoja javne uprave u 2016. godini. Osvrćući se na ranije razdoblje, Kekez Koštro istakla je uspješan razvojni trend do 2011. godine u kojem je ostvaren niz malih strateških iskoraka, dok su slijedeće četiri godine predstavljale period stagnacije. U ljeto 2015. godine usvojena je ambiciozna strategija javne uprave, no bez predviđenog mehanizma kontrole provedbe, što je rezultiralo prekidom financiranja od strane Europske unije. Ukupno gledajući, klijentističke prakse u Hrvatskoj se smanjuju, čime je pridonio i sustav javnih nabava, ocijenila je Kekez Koštro.

Na otvaranju drugog dijela predstavljanja završne analize provođenja strategija suzbijanja korupcije i razvoja javne uprave u 2015.i 2016. godini prikazan je kratki animirani film „Građani znaju najbolje“. Ksenija Vidović Vorberger iz neprofitne organizacije „ODRAZ – Održivi razvoj zajednice“ ukratko je predstavila projekt "Edukacijom, podrškom i promocijom do dobrog upravljanja na lokalnoj razini" u okviru kojeg je film i napravljen. Zanimljiv i poučan film moguće je pogledati na Youtube kanalu udruge Odraz: https://www.youtube.com/watch?v=QZOIFfqpbVk&t

Na kraju predstavljanja prikazan je polusatni dokumentarni film „Umrežimo se – protiv korupcije!“ izrađen u okviru istoimenog projekta. Projekt je realiziran u suradnji Udruge za demokratsko društvo s Pravnim fakultetom u Splitu, udrugom Dobra i Centrom za održivi razvoj uz financijsku potporu Europske unije u okviru programa IPA 2012 i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Ciljevi dvogodišnjeg projekta koji završava 1. siječnja 2017. godine su jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva za provedbu aktivnosti u svrhu poboljšanja transparentnosti i otvorenosti javne uprave, osobito na lokalnoj razini, jačanje kapaciteta novinara u području transparentnosti, osobito vezano uz javnu nabavu, te podizanje svijesti javne uprave i javnosti o dobrobitima transparentnosti i dobrog vladanja. Više o svemu moguće je saznati na portalu pokrenutom u sklopu projekta: protivkorupcije.udd.hr
.
Završni izvještaj policy analize možete preuzeti ovdje:

Policy analiza završni izvještaj
.
.

Posted in Aktualnosti, Analize, Hrvatska, Izdvojeno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.