Tko želi da mu EU sufinancira energetsku obnovu višestambene zgrade, ima još pet dana za prijavu

Ostalo je još samo pet dana za prijave za sufinanciranje energetske obnove višestambenih zgrada, javljaju iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Javni poziv vrijedan 152 milijuna kuna koji je objavilo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja zatvara se 16. siječnja 2017. i do tada svi zainteresirani predstavnici stanara, odnosno upravitelji zgrada, moraju kompletiranu dokumentaciju dostaviti Posredničkom tijelu razine 2 Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Naime, od ove godine se energetska obnova zgrada sufinancira iz fondova Europske unije pa su i procedure prijave nešto složenije nego prijašnjih godina. No, unatoč tome, interes građana je velik pa su tijekom protekla tri mjeseca stručnjaci Fondovog sektora za energetsku učinkovitost bili na raspolaganju svim zainteresiranim prijaviteljima kako bi im pregledali dokumentaciju te dali savjete što u projektu trebaju eventualno izmijeniti. Održano je stotinjak individualnih savjetovanja i radionica te pregledano oko 400 projektnih prijedloga. Njih 103 je već kompletirano te su dobili izjavu o spremnosti koja je preduvjet za prijavu na javni poziv.

Na finalnom pregledu očekuje se veliki broj projekata koje su upravitelji trebali korigirati prema dostavljenim uputama. Radi toga je prilagođeno i radno vrijeme te će preko vikenda Fond raditi od 10:00 do 18:00 sati, a u ponedjeljak, na sam dan zatvaranja javnog poziva, strankama će biti dostupan od 8:00 do 23:59 sati.

Na ovaj način željeli smo maksimalno izići ususret prijaviteljima, poručuju iz Fonda, te im pomoći oko završnog uvezivanja i pakiranja projektnog prijedloga da se ne bi dogodio neki propust administrativne prirode. Inače, ovo je prvi put da se energetska obnova višestambenih zgrada sufinancira iz EU sredstava.

Po zatvaranju poziva, postupak ocjenjivanja i odabira traje 120 dana, nakon čega se sklapa ugovor s odabranim korisnikom sredstva. Za očekivati je da će prvi radovi na obnovi zgrada započeti u srpnju 2017. godine, a odobreni iznosi s obzirom na visinu ukupne investicije i 60 postotno sufinanciranje mogu po projektu biti od 100 tisuća pa do čak 13 milijuna kuna.

Posted in Aktualnosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.