VOLONTERI ZELENE AKCIJE Biciklopopravljaona održava okoliš. U 2016. godini popravili smo 800 bicikala

Volonteri Zelene akcije objavili su Godišnji izvještaj o radu za 2016. godinu, za aktivnosti u Biciklopopravljaoni – njihovoj radionici u kojoj popravljaju bicikle. Prošle su godine, kažu, popravili oko osam stotina bicikala, a proslavili su i jubilarni pet tisućiti popravak.

Kao i u protekle četiri godine, radili su baš svaki četvrtak, vedro naglašavaju.

Osim u radioni, bicikle su popravljali i na terenu. Na teren u Zagrebu otišli su povodom Pedalafesta i Okupirane Masarykove, a dva puta zaputili su se izvan Zagreba, u Đurđevac i Veliku Goricu.

Nastavili su, kažu, i s doniranjem bicikala osobama slabijeg imovinskog stanja. Kao udruga, naime, dobili su pedesetak bicikala koje su popravili i dalje donirali potrebitima. Razvili su suradnju s udrugom Are You Syrious?, pa su podršku pružali i tražiteljima azila.

Kako bi osvježili znanje, organizirali su 15 radionica. Da bicikl nije samo sredstvo za kratka putovanja, dokazali su na predavanju „Od Zagreba do Nordkapa biciklom“. A da biciklomehanika nije samo za odrasle, pokazali su organiziravši radionicu za klince iz vrtića, dodaju. Usto, koncept biciklopopravljaone dva puta su predstavili u sklopu aktivnosti drugih udruga, te su, ponosno isitču, imali dvije predstavnice na međunarodnom Ciklokampu u austrijskom St. Poltenu!

Projektu se tijekom prošle godine pridružilo čak šestero novih volonterki i volontera. Osigurali su, kažu, dovoljnu količinu radne i zaštitne odjeće za sve volontere i korisnike Biciklopopravljaone. Volonteri i korisnici dijelili su istu zaštitnu odjeću, pa ih je bilo teško razlikovati od jedne do drugih. Tom problemu doskočili su tako da su dali izraditi pregače za volontere. Sašile su ih bivše radnice tvornice Kamensko.

“Prikupili smo poveću količinu starih dijelova. Dobre dijelove postalo je teško pronaći, pa smo pročešljali cijelu banku dijelova i bacili ih, odnosno, reciklirali ono što se ne može dalje iskoristiti. Osim toga, kotači su nam oduzimali prostor na podu, pa smo izradili sustav koji nam je omogućio da ih skladištimo na stropu. Sada se svim dijelovima može brzo pristupiti”, ističu snalažljivi volonteri.

“Jedno od najvažnijih načela rada Biciklopopravljaone jest održivost okoliša. Većinu vrsta otpada oduvijek smo odvojeno prikupljali, ali zgrozili smo se kad smo shvatili da nemamo kantu za nepovratnu plastiku. Hitno smo je uveli! Ostale kante bolje smo obilježili, stoga više nema izgovora za neodgovorno postupanje s otpadom”, kažu volonteri.

Budući da su ove godine, dodaju, donirali znatno više bicikala nego prošlih godina, zatrebao im je sustav za praćenje svih bicikala koji u nekom trenutku stoje u radioni. Za tu potrebu razvili su software. Potom, oštećene i uništene alate zamijenili su novima, nabavili su dodatne primjerke alata koje često koriste, ali i neke posve nove alate.

Mali višak alata donirali su novoosnovanoj splitskoj biciklopopravljaoni, zadovoljno su poručili.

Posted in Analize, Izdvojeno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.