SLAVONSKOBRODSKE UDRUGE PORUČUJU U našem gradu ima djece koja nikad nisu disala čisti zrak

Nakon višednevnog posjeta Rusiji, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović jučer je posjetila Slavonski Brod gdje je sudjelovala na sastanku o zagađenju. Naime, rafinerija u Bosanskom Brodu, koja je glavni izvor zagađenja zraka, u vlasništvu je ruskog Zarubežnjefta, te je Grabar Kitarović poručila da je ruski predsjednik Putin ponudio dodatni plin i zaštitu Slavonskog Broda od zagađenja.

Podsjetimo, već deset godina traje borba udruga i građana protiv onečišćenog zraka u Slavonskom Brodu koji je posljedica zagađenja iz rafinerije u susjednom Bosanskom Brodu. Rafinerija kao pogonsko gorivo koristi mazut ili naftu i tako zagorčava svakodnevni život Brođanima. Tamošnji stanovnici konstantno se žale na nesnosan smrad, a podaci mjerne postaje pokazuju da su koncentracije sumporovodika i benzena nekoliko puta veće od graničnih vrijednosti.

Dogovoreno je da bi za godinu dana rafinerija trebala početi koristiti plin iz Hrvatske kao pogonsko gorivo, a dostavu plina Zarubežnjeft je dogovorio s hrvatskom tvrtkom Crodux plin.

“Bitno je da je Ruska federacija posvećena tome da se problem riješi. Rafinerija u Brodu s bosanske strane će napraviti modernizaciju odnosno prebacivanje na korištenje plina, a uskoro će biti potpisan protokol između resornih ministarstava u Hrvatskoj i Republici Srpskoj. Od našeg Ministarstva zaštite okoliša i energetike čuli smo da bi to moglo biti negdje oko 31. listopada”, poručila je Grabar Kitarović.

Vlasnik Croduxa, tvrtke koja će rafineriju opskrbljivati plinom izravno iz Hrvatske, prve je radove najavio za početak sljedeće godine. Ti radovi trebali bi trajati oko šest mjeseci, tako da bi rafinerija mogla početi raditi na plin od jeseni 2018. godine, poručio je vlasnik. I sama rafinerija treba u tom vremenu proći modernizaciju i prilagodbu na novi energent.

Za građane Slavonskog Broda to bi značilo da u budućnosti imaju od 80 do 90 posto manje onečišćen zrak.

Članovi brojnih građanskih udruga koje se bore protiv onečišćenja nadaju se da će plinofikacija rafinerije pridonijeti znatnijoj kvaliteti njihova života.

“Rafinerija nije jedini, ali je dominantan zagađivač. Kad bi se to riješilo, sigurno bi došlo i do smanjenja kardiovaskularnih, plućnih i drugih bolesti koje su posljednjih godina u porastu među građanima”, tvrdi Peter Tot-Đerđ iz Građanske inicijative “Za čisti zrak”.

Smatra i kako bi se taj posao mogao završiti kroz šest mjeseci, no, kaže, ni godina dana nije puno ako će se problem zaista sanirati. U Slavonskom Brodu ima djece u dobi od osam godina koja nikad nisu disala čisti zrak, poručuju iz udruga.

Posted in Aktualnosti, Izdvojeno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.