EUROPSKI DAN PRAVOSUĐA – DAN OTVORENIH VRATA Umirovljenici navalili na javnobilježničke urede

Pravni sustav i pravosuđe moraju ustrajati na osuvremenjivanju sukladno potrebama novog vremena, istaknuto je na konferenciji “Brže, bolje, modernije pravosuđe” u povodu današnjeg Europskog dana pravosuđa. Konferencija je u hotelu Westin u Zagrebu okupila predstavnike svih grana sudova, državnog odvjetništva, odvjetničke, javnobilježničke i gospodarske komore te niz državnih institucija, a uvodni govor održao je premijer Andrej Plenković.

Plenković je istaknuo da već sam naziv konferecije ukazuje kakvo bi hrvatsko pravosuđe trebalo biti – brže, bolje i modernije.

“Time je jasno naznačen i smjer kojim Vlada želi ići, ali i vizija Ministarstva pravosuđa i svih aktera u sustavu”, kazao je Plenković. Dodao je i da je reforma pravosuđa jedna od najdugotrajnijih reformi, njome se bavio niz vlada, a ključna je za gopodarski rast te razvoj percepcije Hrvatske kao zemlje poticajne za ulaganje.

Nadalje je podsjetio i da je važna racionalizacija broja sudova te smanjenje broja neriješenih sudskih postupaka kojih je još 2004. bilo preko 1,6 milijuna, a sada ih je nešto više od 470 tisuća.

“Svjesni smo da stanje još uvijek nije zadovoljavajuće. Postupci još uvijek traju predugo, čime se krši pravo građana na suđenje u zakonskom roku, a sve to ima i eho na gospodarstvo i investicije”, naglasio je. Očekivano je ponovio kako je važna neovisnost pravosudnog sustava koja se, među ostalim, manifestira i nemiješanjem politike u njegov rad i poštovanjem odluka. No, naglasio je i da sudačka neosvisnost ne isključuje i odgovornost za njihove odluke.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kazao je da je percepcija pravosuđa u javnosti vrlo loša, u prvom redu zbog “pojedinih odluka koje bace sjenu na sve dobro što se radi”. No, uvjeren je da je stvarno stanje znatno bolje od percepcije javnosti.

Konferencija je imala tri panel diskusije – moderno pravosuđe, dugotrajnost sudskih postupaka i alternativni načini rješavanja sporova potrošača i gospodarstvenika – te je otvorena i stručna rasprava o daljnjem razvoju hrvatskoga pravosuđa i njegovom osuvremenjivanju.

Obilježavajući Europski dan pravosuđa – kojeg je 25. listopada 2003. godine ustanovilo Vijeća Europe i Europska komisija – sudovi su tijekom prijepodneva organizirali “Dan otvorenih vrata”, pozvavši građane da obiđu njihove prostorije. Kako doznajemo, odaziv javnosti nije bio velik.

Međutim, Hrvatska javnobilježnička komora priopćila je da su tijekom dana građani diljem Hrvatske posjetili brojne javnobilježničke urede gdje su se informirali o svojim pravima. Veliki interes za zaštitu svojih imovinskih prava pokazali su umirovljenici.

“Interes je bio velik, a naše sugrađane starije životne dobi zanimalo je, primjerice, koji su pravni učinci oporuke, posljedice davanja i mogućnosti opoziva punomoći, razlike između ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, te s njima povezane pravne posljedice”, navode u Komori.

Posted in Aktualnosti, Izdvojeno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.