Projekt PROMikro: Učenici 6. razreda uskoro će u nastavi programirati pomoću mikroračunala

Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Institut za Razvoj i Inovativnost Mladih (IRIM) i CARNet na današnjoj konferenciji za novinare predstavili su veliki projekt PROMikro kojem je cilj uvođenje digitalne pismenosti u različite nastavne predmete i izvannastavne aktivnosti uporabom mikroračunala. Govorili su ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, suosnivač IRIM-a poduzetnik Nenad Bakić i ravnatelj CARNeta Goran Kezunović, a održala se i demonstracija programiranja pomoću micro:bita.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja naglasilo je da je uvođenje programiranja na mikroračunalima u osnovne škole u Hrvatskoj hvalevrijedna inicijativa Instituta za razvoj i inovativnost mladih i gospodina Nenada Bakića osobno te da se ona odlično uklopila u program Vlade STEM Hrvatska. Uvođenje mogućnosti rada na mikroračunalima za sve učenike 6. razreda ima za cilj razvoj digitalnih kompetencija učenika, poticanje kreativnosti i inovativnosti te interdisciplinarnog pristupa u korištenju informacijskih tehnologija, stoji u priopćenju.

“Projekt doprinosi digitalnoj transformaciji škola i podiže razinu njezine digitalne zrelosti, a u konačnici pridonosi cilju izgradnje škola za život, a ne ocjenu. Ovim putem zahvaljujem na inicijativi Institutu za razvoj i inovativnost mladih, CARNetu i Hrvatskoj udruzi poslodavaca na partnerstvu, ali i timu u Ministarstvu koji su pokazali da sustav treba uključiv i kako svi zajedno možemo napraviti velike iskorake! Nikad nemojte zaboraviti: prilika za promjenu i iskorak ne postoji, nju sami stvaramo!” istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Bakić je napomenuo da je njihov portfelj STEM aktivnosti na raznim platformama već došao do 45.000 djece u Hrvatskoj.

“Ipak, glavni projekt nam je upravo baziran na BBC micro:bitu, čiji smo i regionalni partner. To je tehnologija koja omogućava radikalne iskorake u digitalnoj pismenosti i uvođenju životne informatike međupredmetno. Cilj nam je da hrvatski đaci budu ravnopravni građani 21. stoljeća”, rekao je Bakić.

Istaknuo je da akcija STEM revolucija uživa veliku podršku javnosti te da od početka imaju za cilj da svako dijete u jednoj generaciji dobije mikroračunalo, a nastavnici edukaciju.

“Iako smo mogli i sami postići taj cilj, smatrali smo da je idealno ići k njemu uz sinergiju s institucijama, pa smo ga nudili i prethodnom ministarstvu, nažalost neuspješno. No u ovom ministarstvu smo našli sjajne partnere i mislim da smo na pravom putu da MZO bude prepoznato kao Ministarstvo Budućnosti. Naime, edukacija je najveće ulaganje koje jedna obitelj, ali i društvo u cjelini čini, a uz iskazano jasno i hrabro vodstvo, kakvo vidimo sada, to je ujedno i prilika za zajedništvo, koje nam nedostaje danas u Hrvatskoj“, naglasio je suosnivač IRIM-a poduzetnik Nenad Bakić.

Ravnatelj CARneta Goran Kezunović istaknuo je da CARNet kontinuirano radi na razvoju digitalnih kompetencija jer je razvoj upravo tih znanja i vještina jedan od ključnih preduvjeta za uspješno uključivanje pojedinca u današnje društvo i tržište rada. Korištenjem mikroračunala u nastavi razvijaju se digitalne vještine, logičko razmišljanje i sposobnost rješavanja problema, naglasio je.

U projekt se uključila i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP).

“Digitalizacija i korištenje novih tehnologija danas su esencijalni za gospodarski i društveni razvoj svake zemlje. Zato je Hrvatska udruga poslodavaca odlučila podržati ovaj projekt kroz osiguravanje sredstava za edukaciju učitelja i nastavnika za korištenje mikroračunala. Ovim projektom djeci ćemo omogućiti rani pristup novim tehnologijama te usvajanje znanja i razvoj vještina potrebnih za njihovo korištenje kako bi se pravovremeno pripremili za život i tržište rada budućnosti. Našu investiciju smatramo dugoročnim ulaganjem u bolju budućnost i napredak Hrvatske. Više puta smo naglasili kako reformu obrazovanja smatramo temeljem svih reformi i stoga se nadamo da će uskoro slijediti i druge promjene koje će nam omogućiti kvalitetnije i konkurentnije obrazovanje”, naglasio je glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

Svim školama koje se prijave na Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u projektu ProMikro omogućit će se edukacija učitelja, a škole će samostalno odlučivati o načinima uporabe mikroračunala u nastavi. Edukacije učitelja prijavljenih škola održat će se početkom listopada na različitim lokacijama, a za sudjelovanje nije potrebno predznanje o programiranju mikroračunala. Uz edukaciju, svim učiteljima osiguravaju se micro:bit računala na trajno korištenje.

Sudjelovanje škola je dobrovoljno, a krajnji rok za iskaz interesa je 20. rujna 2017. godine.

Posted in Aktualnosti, Izdvojeno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.