Najava otvorenja izložbe Croatian Rivers Tour

Hrvatska podružnica međunarodne oganizacije World Wide Fund for Nature (WWF) poziva zainteresirano građanstvo na otvorenje izložbe Croatian Rivers Tour u petak, 14. srpnja, u Zagrebu u galeriji PIKTO (Branimir centar, ul. kneza Branimira 29) u 19:00 sati.

Organizacija World Wide Fund for Nature, odnosno World Wildlife Fund kako se izvorno zvala, u svijetu djeluje od 1961. godine. Glavni ciljevi organizacije su zaštita okoliša na našoj planeti i izgradnja budućnosti u kojoj će ljudi živjeti u harmoniji s prirodom. Organizacija je danas aktivna u više od sto zemalja, uključujući i Hrvatsku. Od početka djelovanja u Hrvatskoj 2000. godine, WWF-Adria je prvenstveno usmjeren na slatkovodna staništa i zaštićena područja u kontinentalnom dijelu zemlje.
WWF i partneri prošlog su mjeseca organizirali spust po sedam hrvatskih rijeka s ciljem osvještavanja javnosti da su naše prirodne rijeke blago koje ne smijemo uništiti. Izložba Croatian Rivers Tour, koja prikazuje fotografije Damjana Kolareka, Gorana Šafareka i Tomislava Šolića, završna je aktivnost ovogodišnje akcije Veslajmo za naše rijeke, koju je WWF proveo unutar svoje višegodišnje kampanje “Naše rijeke, naše blago!”. Izložbu će otvoriti Irma Popović Dujmović iz WWF Adrije, uz premijerno prikazivanje promotivnog videa kampanje “Naše rijeke, naše blago!” autora Damjana Kolareka.

Više od 200 kajakaša provelo je tjedan dana veslajući Savom, Dravom, Kupom, Zrmanjom, Koranom i Mrežnicom, te prošetalo prekrasnim kanjonom izuzetno ugrožene rijeke Krupe koja je dio Parka prirode Velebit.Pokrenuta je peticija za spas rijeke Krupe, kojom se ovu iznimnu rijeku želi očuvati u sadašnjem prirodnom stanju. Peticija je usmjerena prema Ministarstvu zaštite okoliša i energetike i Zadarskoj županiji i apelira da se donese odluka kojom će se kanjon rijeke Krupe očuvati i dugoročno zaštiti od svih oblika korištenja u energetske svrhe. Peticija je dosad prikupila više od 1500 potpisa, a može se potpisati do 22. srpnja.

Ovog petka obilježava se i peti Dan Europske Amazone nastao kao produkt WWF-ova projekta stvaranja Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, kojim se želi istaknuti prirodne vrijednosti budućeg UNESCO-vog rezervata koji se proteže kroz Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku i Srbiju.

Posted in Aktualnosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.