Plitvičkim jezerima prijeti ekocid: “Pritisak javnosti potrebniji je nego ikada!”

Više od milijun gostiju sa svih kontinetata godišnje posjeti nacionalni park Plitvička jezera. Jedan od najvrjednijih prirodnih resursa koje Hrvatska ima na UNESCO-voj je listi zaštićene svjetske baštine od 1949., no pitanje je – koliko će dugo to i ostati. Sredinom srpnja ove godine posljednji put je zabilježen ekološki incident s izlijevanjem fekalnog otpada na područje samih jezera, iz obližnjeg Plitvičkog Sela koje godinama doživljava apartmanizaciju.

“Plitvice su otprije dosta izgrađene, imaju hotele, ceste, restorane, što inače u nacionalnim parkovima ne nalazimo unutar, već na rubovima parkova. Plitvice su jako aktraktivan park, prirodni fenomen svjetskog glasa, pa je samim time interes posjećivanja velik. Ali umjesto da se on ograničava, dozvolila se prekomjerna posjećenost, što je jedan od problema na koji ukazuje i UNESCO. Drugi je novijeg datuma, a to je dodatna i neplanska gradnja, iako legalna, u samom parku. Najbolje ga se može zaštititi kvalitetnom i stručnom konzervatskorskom podlogom, planom upravljanja i prostornim planom, u kojem će biti zabranjena gradnja u NP-u, izgradnjom sustava vodovoda i odvodnje, kojeg trenutno nema, te pročišćavanjem otpadnih voda iz svih objekata kako te vode ne bi izravno ili neizravno završile u vodama parka. Ovakvim neplanskim i neodgovornim ponašanjem ugrožava se temeljni fenomen parka, a to su o vodi ovisne sedrene barijere”, upozorava Irma Popović Dujmović iz nevladine organizacije WWF Adria.

“Milijuni kuna za apartmane, očuvanje nacionalnog parka u drugom planu”

UNESCO-ov Odbor za svjetsku baštinu početkom srpnja dvanaest je dana zasjedao u Krakowu i donio odluku da NP Plitvička jezera neće staviti na popis ugrožene svjetske baštine. To, međutim, nipošto ne bi trebalo skrenuti pogled javnosti s onoga što se na Plitvicama godinama događa. Braniteljske udruge s toga područja mjesec  i pol dana prosvjeduju i pozivaju nadležne institucije da istraže i sankcioniraju ispuštanje fekalija iz turističkih objekata u prirodu.

„Posljednjih godina u apartmane na Plitvičkim jezerima uloženi su milijuni kuna. Istodobno, u komunalnu infrastrukturu uloženo je nula kuna! Vodovodne cijevi i električna mreža istog su kapaciteta: sada, kad na Plitvicama zna biti i više desetaka tisuća ljudi, jednako  je kao i u 19. stoljeću kad ih je ovdje živjelo nekoliko stotina”, ističe Marijan Marković, predstavnik Koordinacije braniteljskih udruga s područja Plitvičkih jezera, Saborskog i Rakovice.

UNESCO i dalje upozorava

I UNESCO je u svojoj posljednjoj odluci upozorio da univerzalna vrijednost parka još nije narušena, ali ukoliko se ne poduzmu hitne mjere, prekomjerna izgradnja turističkih objekata, pritisak izazvan velikim brojem posjetitelja i neadekvatno riješen sustav vodoopskrbe i odvodnje mogli bi nepovratno negativno utjecati na vrijednosti nacionalnog parka.

„S braniteljima smo u kontaktu otkad su počeli prosvjedovati i podržavamo ih u njihovim zahtjevima. Gradnji apartmana, bazena i sličnih turističkih sadržaja, čak i golf terena, nema mjesta u nacionalnom parku. Za to služe okolna naselja, izvan parka, gdje takva gradnja ima malen ili nikakav utjecaj na sami park. Dakle, izdane su građevinske dozvole za gradnju građevina u nacionalnom parku, a da uopće nemaju riješen sustav vodovoda i odvodnje nego za te potrebe koriste obližnji potok, koji se vrlo brzo nakon sela pretvara u svjetski poznati Veliki slap. Samo to izgovoriti je apsurdno, a kad znaš da se to stvarno događa, da se gradi, to postaje tužno. Branitelji su se organizirali kao predstavnici lokalne zajednice koja želi ostati u svom kraju i živjeti od parka, ali ne nauštrb parka, kao što je sada slučaj s apartmanima. Sve otpadne vode koje se nepročišćene izliju u vrtače, procijede se u podzemlje i završit će u jezerima. To je direktna ugroza nacionalnog parka, i to hitno treba zaustaviti, ističe Irma Popović Dujmović iz WWF Adria.

Slaven Dobrović: “Hitno promijeniti proceduru izdavanja građevinskih dozvola”

U borbu protiv zagađenja Plitvičkih jezera uključio se i bivši ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović. U vrijeme donedavne koalicijske Vlade HDZ-a i MOST-a, tvrdi da je kao resorni ministar na sastancima s predstavnicima Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja tražio izmjene Prostornog plana NP Plitvička jezera te reviziju procedure izdavanja građevinskih dozvola. Dobrović otkriva da je zapinjala međuresorna suradnja s tadašnjim ministrom graditeljstva Lovrom Kušćevićem te da se izdavanje dozvola čak intenziviralo nakon posjeta misije UNESCO-a, u siječnju ove godine. Hitno, smatra Dobrović, treba izmijeniti proceduru izdavanja građevinskih dozvola u koju trenutačno nije uključena javna ustanova NP Plitvice.

Da bi se zaustavio ekocid, u ovom je trenutku, smatraju branitelji prosvjednici, ključan pritisak javnosti. Zbog toga i oni, kroz Stožer za očuvanje nacionalnog parka, na dnevnoj bazi fotografiraju, snimaju i dokumentiraju nove slučajeve zagađenja plitvičkih vrtača fekalnim vodama. Na teren je, na njihov poziv, nedavno izašla sanitarna inspekcija. Na zahtjev Državnog odvjetništva mjesta zagađenja obišle su i nadležne službe Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i izuzele uzorke za analizu.

Akcijski plan za očuvanje Plitvičkih jezera – tajni dokument

Iz Ministarstva zaštite okoliša posljednjih se dana, na upite medija, uglavnom pozivaju na odluku UNESCO-a kojom Plitvička jezera nisu uvrštena na popis ugrožene svjetske baštine, iako su gotovo svakodnevni slučajevi novog izlijevanja fekalnih voda na području nacionalnog parka. U ministarstvu tek navode da su osnovali operativnu skupinu koja provodi Akcijski plan unapređenja stanja očuvanosti Plitvica. Taj dokument, međutim, javnost dosad nije imala priliku vidjeti.

„Sve izdane dozvole se mogu revidirati, slijedom toga i ukinuti, nakon toga ozbiljno pristupiti prostornom uređenju parka i okolice, kako bi se definirale građevinske zone i one koje to nikako nisu. Treba pripremiti projekt izgradnje kanalizacije za sve objekte u parku, izgraditi pročistač otpadnih voda izvan parka, pa tako pomoći i lokalnoj zajednici da i oni riješe svoj problem s otpadnim vodama. Dakle potrebne su odluke Vlade i države da se Park stvarno očuva, jer sadašnjim trendom očuvanja i korištenja ovog parka, dugoročno nećemo sačuvati prirodne vrijednosti zbog kojih je park proglašen i prepoznat u svijetu.“, upozorava Irma Popović Dujmović.

Branitelji iz plitvičkog kraja, za to vrijeme, ne posustaju s prosvjedom.

Posted in Izdvojeno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.