LEX ŠERIF Održan prosvjed protiv izmjena Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine Tomislav Tomašević (Zagreb je naš), Rada Borić (Nova ljevica) i Iva Kvakić (Za grad) danas su na prosvjedu pred Gradskom skupštinom zatražili povlačenje prijedloga izmjena Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, takozvanog “lex šerif”, jer će na taj način župani, gradonačelnici i općinski načelnici postati praktički nesmjenjivi, a predstavnička tijela više neće imati nikakvu ulogu u kontroli trošenja proračunskog novca.

Njihovi predstavnici izveli su pritom prosvjedni performans – dvojica muškaraca s maskama premijera Andreja Plenkovića i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, držeći svaki sa svoje strane veliki lokot, stali su ispred vrata zagrebačke Gradske skupštine, te se zagrlili i rukovali.

“Izmjene kojima se ukida odredba o istovremenom raspuštanju predstavničkih tijela i čelnika jedinica lokalne i regionalne samouprave rezultat je političke trgovine između Bandića i Plenkovića. Naime, Bandić je osigurao većinu HDZ-u u Saboru, a HDZ mu vraća uslugu tako da Bandić više ne treba brinuti o većini u Gradskoj skupštini”, izjavio je novinarima Tomašević.

Ako “štetočinski nacrt zakona” bude izglasan, širom Hrvatske imat ćemo stotine nesmjenjivih lokalnih šerifa i predstavnička tijela koja su im u potpunosti podređena, tako da se slobodno mogu ukinuti jer neće imati nikakvu ulogu u kontroli trošenja proračunskog novca, rekao je Tomašević i zatražio da se prijedlog povuče iz daljnje procedure.

Posted in Aktualnosti, Izdvojeno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.