PROVJEŽBAJ MOZAK Sutra počinje 11. Tjedan cjeloživotnog učenja

Provježbaj mozak – slogan je ovogodišnje nacionalne obrazovne kampanje Tjedan cjeloživotnog učenja kojeg organizira Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje. Kampanja će trajati od 2. do 8. listopada i za to vrijeme održavat će se besplatna događanja u svim županijama Hrvatske. Svečano otvorenje je sutra, 2. listopada u Pučkom otvorenom učilištu u Koprivnici.

Građanima će se tako na neposredan i neformalan način, prenositi poruka o važnosti obrazovanja i učenja na radionicama, tribinama, sajmovima učenja, okruglim stolovima kako bi se podigla njihova osobna motivacija za cjeloživotnim učenjem, priopćila je Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO). Agencija od 2008. organizira Tjedan cjeloživotnog učenja, a time je nastavila inicijativu pokrenutu 2002. kada je Hrvatska zajednica pučkih i otvorenih učilišta provela prvi Tjedan cjeloživotnog učenja u Hrvatskoj.

Niska stopa uključenosti hrvatskih građana u nekih oblik cjeloživotnog učenja stanovit je problem hrvatskoga društva. Kako bi se stanje popravilo niz obrazovnih ustanova otvorit će svoja vrata i omogućiti potencijalnim polaznicima da se upoznaju s mogućnostima obrazovanja koje one nude. Najveći dio aktivnosti ove kampanje financira se iz Europskoga socijalnoga fonda (ESF) putem trogodišnjega projekta pod nazivom “Promocija cjeloživotnog učenja”, čija je ukupna vrijednost više od 11,5 milijuna kuna, jer su promocija i jačanje svijesti o važnosti cjeloživotnog učenja istaknuti kao prioriteti unutar svih strateških dokumenata vezanih uz razvoj obrazovanja u Hrvatskoj i EU.

Tjedan se svake godine razvijao, da bi se prošle godine provodio u svim županijama, u većim gradovima i manjim sredinama, a na 660 događanja sudjelovalo je više od 28.000 ljudi.

U okviru ovogodišnje kampanje sedmi put zaredom dodijelit će se nagrada ‘Maslačak znanja’ za postignuća u učenju odraslih osoba, dok će se prvi put dodijeliti Priznanja za doprinos razvoju obrazovanja odraslih na stručnoj i znanstvenoj razini. Ovogodišnji laureati su Gordan Radić, Klaudija Gatarić i Sonja Šimatović – pojedinci koji su odlučili proširiti svoja znanja i vještine, raditi na sebi i svom osobnomu razvoju. Pritom su morali preskočiti brojne zapreke, a rezultat njihove odlučnosti i ustrajnosti jesu brojne pozitivne promjene u njihovim životima. Nagrade – povelja i vaučer u vrijednosti od 7000 kuna koji mogu iskoristiti za pohađanje obrazovnoga programa po svome izboru primit će u okviru svečanog otvorenja Tjedna.

Prvi put Agencija će dodijeliti Priznanje za doprinos razvoju obrazovanja odraslih kojim se želi istaknuti, promovirati i odati priznanje pojedincima koji su, baveći se ovim područjem aktivno više od četrdeset godina, svojim radom i djelovanjem zadužili obrazovanje. Ovogodišnji dobitnici tih priznanja su prof. emeritus Sveučilišta u Zagrebu Nikola Pastuović, prof. Ljudevit Šimunović iz Zagreba i prof. Josip Nakić Alfirević iz Koprivnice.

Kampanju su poduprle i osobe iz javnoga života – skijaš Ivica Kostelić, plivač Gordan Kožulj, voditeljica Blaženka Leib i karatistica Maša Vidić, koji su i promotori ovogodišnje kampanje.

Posted in Aktualnosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.