PROTIV KORUPCIJE Predstavljeni IT alati u sustavu jednostavne zelene nabave, koncesija i urbanističkog planiranja

Danas su u Zagrebu predstavljeni IT alati uz pomoć kojih se eliminiraju korupcijski rizici u upravljanju javnim resursima! Alati su razvijeni u sklopu projekta Nadzor integriteta (Integrity Observer), a predstavljeni su u nazočnosti predstavnika više veleposlanstava, državne uprave, gradova, županija i općina te nevladinih udruga. Novi IT alat je zatvoreni digitalni sustav čiji su podaci dostupni građanima i tijelima javne uprave, a Hrvatska ga je u organizaciji Partnerstva za društveni razvoj i uz potporu Ministarstva pravosuđa razvila kao prva zemlja u Europi.

Konferenciju je otvorio izaslanik premijera Andreja Plenkovića, državni tajnik Ministarstva uprave Darko Nekić. Za alate je kazao da će biti korišteni u sustavu jednostavne zelene javne nabave, sustavu koncesija i urbanističkog planiranja s platformom za sudjelovanje javnosti. Nekić je najavio i skoro donošenje Zakona o etičkom poslovanju u javnoj upravi, koji će, kako je naglasio, pozitivno utjecati na jačanje povjerenja građana u državnu upravu.

“Koliko je bitan razvoj digitalnog društva pokazao je i premijer Plenković svojim nedavnim sudjelovanjem na konferenciji u Tallinu na temu digitalnog razvoja Europe u idućih deset godina”, kazao je izaslanik predsjednika Vlade RH.

Alate kreirane u okviru projekta Integrity Observer predstavio je izvršni direktor Partnerstva za društveni razvoj Munir Podumljak istaknuvši kako se njihovom primjenom smanjuje područje u kojem se može dogoditi korupcija, odnosno onemogućava da koruptivno ponašanje prođe neopaženo od strane sustava koji je zadužen za njezin nadzor, praćenje i suzbijanje.

Predstavljena je programska potpora za zakonito provođenje postupaka jednostavne nabave koja u potpunosti isključuje bilo kakvu interakciju naručitelja i ponuditelja pa time i koruptivni rizik svodi na minimum. Predstavljen je i program za evidentiranje i održavanje imovine jedinica lokalne samouprave koji omogućava jednostavno i detaljno praćenje i održavanje imovine.

Izvršni direktor Partnerstva za društveni razvoj Munir Podumljak predstavio je IT alate koji će biti korišteni u sustavu zelene javne nabave bagatelne vrijednosti, kao i IT alat sustava koncesija i urbanističkog planiranja s platformom za sudjelovanje javnosti.

“Materijalna šteta nastala korupcijom na razini Europske unije procjenjuje se na iznos od 2400 milijardi eura, što predstavlja ogroman izazov za organizirani kriminal, veći i od trgovine narkoticima”, istaknuo je Podumljak te naglasio da su koncesije na gospodarenje otpadom u dijelu južne Europe poznate kao mafijaški poslovi. Podsjetio je i na napuljski slučaj, kad je mafija ucijenila Grad zbog povećanja naknada za koncesiju.

Glavna tajnica Hrvatske udruge trenera i specijalista javne nabave Manuela Licul Martinčić osvrnula se na IT alate za digitalnu provedbu jednostavne nabave sa zelenim kriterijem, a zamjenik gradonačelnika Lepoglave Hrvoje Kovač govorio je o IT alatima za digitalno upravljanje koncesijama i urbanističko planiranje.

Načelnica Sektora za suzbijanje korupcije pri Ministarstvu pravosuđa Maja Baričević istaknula je da je izvješće Europske komisije pokazalo da se zbog korupcije u zemljama EU gube dramatične svote novca te da korupcija uništava društvenu solidarnost, povećava diskriminaciju i dovodi do nestanka tržišnog gospodarstva.

Inače, ovaj projekt financira Europska unija (IPA 2012) i Ured za udruge Vlade RH, a vodi ga udruga Partnerstvo za društveni razvoj. U projektu surađuju Udruga općina, Udruga žena Vukovar, Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda Cenzura Plus i Projekt građanskih prava iz Siska.

Posted in Aktualnosti, Izdvojeno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.