POLEMIKA Transparency International Hrvatska poručuje sucima: javnost ima pravo reagirati

U povodu nedavne izjave Udruge hrvatskih sudaca o potrebi zaštite sudaca i sudačke profesije, reagirao je Transparency International Hrvatska poručivši kako smatra da “javnost ima pravo reagirati na nepravedan i nepošten pravosudni susav u kojem suci imaju dužnost osigurati jednakost svake stranke u postupku pred zakonom”.

“Sudbena vlast mora biti neovisna, ali to ne znači da javnost nema pravo biti informirana o integritetu pojedinaca koji obavljaju časne sudačke dužnosti, propitivati način rada i sastav funkcioniranja nekih tijela, poput Državnog sudbenog vijeća”, poručili su iz Transparencyija.

“Građani i javnost nisu nezadovoljni zbog jedne nepravomoćne presude. Ona je samo povod da se kao društvo zapitamo koliko je sudbena vlast odgovorna za nedostratak stvarne borbe protiv korupcije u Hrvatskoj. Jedno od načela u Kodeksu sudačke etike ističe da sudac mora biti savjestan, pošten i nepristran kako u sudnici tako i u svim izvansudskim aktivnostima. Zaštita sudaca u obavljanju sudačke dužnosti mora biti osigurana kroz cjelokupni sustav – pravednim sustavom nagrađivanja i napredovanja”, stoji u reakciji.

Podsjetimo, Udruga hrvatskih sudaca prekjučer je poslala priopćenje za javnost kojeg prenosimo i cijelosti:

“Povodom brojnih komentara u tzv. predmetu “Horvatinčić” koje iznose gotovo svi mediji, brojne nevladine udruge pa i političari, Udruga hrvatskih sudaca ističe da niti je točno, niti je pravedno, zbog jedne nepravomoćne presude općinskog suda koja još nije doživjela svoj pisani otpravak, pa njeni razlozi nisu niti u cijelosti poznati, blatiti čitav sudbeni sustav i sve suce koji pošteno i vrijedno obnašaju svoju dužnost. Zbog takvog, u suštini nepravednog pristupa, ne oduzimajući nikome pravo da komentira konkretnu presudu i rad konkretnog suca ili sudskog vijeća (što je u konkretnom povodu slučaj) ovim putem pozivamo sve koji kreiraju javno mnijenje, a u zaštiti sudaca i sudačke profesije, da jedan primjer ne koriste za napad na sudbenu vlast u cjelini” stoji u priopćenju, a potpisuje predsjednik Udruge Damir Kontrec.

Sudačka profesija, dodaju u Transparencyiju Hrvatska, treba se štiti kroz komoru, a ne kroz udrugu.

Posted in Aktualnosti, Izdvojeno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.