EUROPSKI PARLAMENT 20 država članica osnovalo Ured europskog javnog tužitelja

EU je dobila Ured europskog javnog tužitelja, novog istražnog tijela koje će se baviti kaznenim djelima počinjenima na štetu proračuna Europske unije, što uključuje i europske fondove. Nakon što se 20 država članica dogovorilo, osnovalo se snažno, neovisno i učinkovito tijelo za borbu protiv prekograničnih prijevara povezanih s PDV-om i transnacionalnih nezakonitih radnji kojima se nanosi šteta proračunu EU-a, poručili su iz Europskog parlamenta.

Donedavno su samo nacionalne vlasti mogu istraživati i kazneno progoniti počinitelje prijevara i pronevjera povezanih s EU proračunom, kao što su malverzacije s europskim fondovima. Osnivanje Ureda europskoga javnog tužitelja trebalo bi značiti veliku promjenu. Mnogi slučajevi prijevare kojima se nanosi šteta proračunu EU-a imaju transnacionalni karakter. Stoga nam je potrebna institucija koja neće provoditi samo istrage, nego i prekogranični kazneni progon. Upravo to će biti zadaća budućeg javnog tužitelja. Osigurat će brže pokretanje postupaka protiv prekršitelja i veći povrat novca, od čega će korist imati europski porezni obveznici, stoji u priopćenju povjerenika Günthera H. Oettingera i povjerenice Věre Jourove.

“Zadovoljni smo što je 20 država članica udružilo snage u tu svrhu te smo sigurni da će im se pridružiti još neke zemlje članice. Osim toga, uvjereni smo da će sve države članice EU-a poduprijeti zajednička nastojanja da zaštitimo proračun EU-a od korupcije i prijevare. Komisija će iduće godine odrediti daljnje korake za eventualno buduće proširenje zadaća tužitelja kako bi se njima obuhvatila i prekogranična teroristička kaznena djela”, poručili su povjerenici.

Ured bi trebao imati glavnog tužitelja koji će se birati među kandidatima koje predlože države sudionice. Svaku državu predstavljat će po jedan tužitelj u središnjem uredu u Luksemburgu. Istrage će provoditi delegirani europski tužitelji u svojim matičnim državama. Broj delegiranih tužitelja odredit će nacionalne države, svaka za sebe.

Ured bi trebao postati funkcionalan tek za tri godine. Planirano je da ima oko 230 zaposlenika, a procjenjuje se da će godišnji trošak novog ureda biti oko 35 milijuna eura.

Posted in Aktualnosti, Analize.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.