Smart city tehnologije – inovativna rješenja iz privatnog sektora koja nove tehnologije pretvaraju u svima dostupno javno dobro

Pametni gradovi danas se mogu pohvaliti mobilnim aplikacijama za taksi, javni prijevoz, parkirališta, rasvjetu i nadzorni sustav, a inovativna rješenja nisu zaobišla ni sustav gospodarenja otpadom, zelene tržnice, turizam. Svim je gradovima cilj sva ICT rješenja povezati i jednom platformom stvoriti jedinstveni sustav upravljanja gradskim uslugama i proizvodima, građanima olakšati život i istodobno kontrolirati sve što se događa na urbanom području. Inovativnim rješenjima bave se tehnološke i IT tvrtke privatnog sektora, iako često bez podrške glavnih infrastrukturnih „igrača“, poput distributera električne energije, vode ili plina nije moguće stvoriti pametni grad budućnosti, koji onda postaje javno dobro na korist svim građanima. Urbani kvocijent inteligencije veći je što je grad tehnološki opremljeniji, a ‘smart city’, čine pametni sustavi koji su na raspolaganju gradskim upravama kako bi svoj grad učinile ugodnijim mjestom za život. Pametnu zgradu, bez potpore industrije, nije moguće projektirati, a često se na jednom projektu okupi desetak domaćih tvrtki. Pritom nije riječ isključivo o velikim gradovima, dapače, niz manjih gradova itekako ima velika rješenja. Primjerice, gradska uprava malog zagorskog Ludbrega uvela je Eco smart city, pametni sustav gospodarenja otpadom u kojemu se mobilnom aplikacijom prati punjenje kontejnera, tzv. pametnih kontejnera. Eco Mobile je tvrtka specijalizirana za razvoj elektronike i softvera primjenjivih u procesima skupljanja otpada i staju na kraj prenatrpanim kontejnerima. Riječ je o sustavu Eco Mobile – Smart Waste koji građanima nudi sortiranje otpada i poboljšanje sustava odvoza otpada uz pomoć elektroničkih senzora koji mjere popunjenost u spremnicima za otpad i u realnom vremenu optimiziraju rutu za sakupljanje i odvoz otpada. Zahvaljujući GPS odašiljaču i softveru, u stvarnom vremenu šalju signal o svojoj popunjenosti koji u obliku SMS-a ili e-poruke stiže na pametne telefone radnika Čistoće koji ih zatim prazne. Ovo rješenje gospodarenja otpadom jedno je od najtraženijih smart city modela.

– Na rješenju radimo pet godina i ovo je pravo smart city rješenje. Stalno spominjemo da je to uistinu sto posto hrvatski proizvod, neki nam čak ne vjeruju da je to sve u potpunosti proizvedeno u Hrvatskoj. Zato zahvaljujem našim partnerima i vama što ste nam gurnuli vjetar u leđa. Nadam se da ćemo uspjeti u daljnjem promicanju našeg rješenja po cijelom svijetu, kaže Aleksandar Ivanović, direktor Eco Mobile-a.

Gradska uprava Kutine s građanima komunicira mobilnom aplikacijom „Kutinamobile“ koju je osmislila privatna tvrtka Aduro Idea, a građani je mogu besplatno mogu skinuti na Google Playu i App Storeu. Iskorištena je cijela postojeća kutinska infrastruktura i uveden novi način komunikacije s građanima koji uključuje vijesti, najave događanja, odluke gradske uprave, planove za budućnost grada, te prijave komunalnih problema i pregled njihovog rezultata, odnosno rješenja. Projekt je izveden relativno brzo, u dva mjeseca, a njegova je cijena bila 20 000 kuna, što ide u prilog tvrdnji kako ICT rješenja štede i vrijeme i novac.

Pametni međimurski grad Čakovec poznat je po projektu ‘Dynamic Light’ kojim se dinamična inteligentna LED rasvjeta uvodi u središte grada. Projekt je usmjeren na smanjenje emisije ugljikova dioksida, odnosno zaštitu okoliša, te povećanje energetske učinkovitosti u javnoj rasvjeti.

U Dubrovniku se provodi niz pametnih projekata poput brojača posjetitelja, postavljanja Wi-Fi sustava u povijesnoj jezgri i bežičnog sustava Smart Parking, pametnog parkirališta s aplikacijom. Na parkiralištima će uskoro biti postavljeni senzori koji u stvarnom vremenu šalju informaciju na server dostupne korisnicima u obliku interaktivne mape na mobilnim aplikacijama. Na njima će se vidjeti sve informacije o parkiranju, od cijene, besplatnih sati do uvjeta upotrebe parkirališta. Solarne klupe također su jedan od projekata, a pomoću njih moći će se doznati podaci o tlaku, temperaturi i vlažnosti zraka.

Interesantno je i da Osijek, Koprivnica i Rijeka već imaju implementirana visokokvalitetna pametna rješenja, a da Zagreb, obzirom na svoju veličinu, u tom pogledu pomalo zaostaje. Pokušava se realizirati projekt zagrebačke pametne četvrti procijenjen na pet milijuna eura za hrvatske partnere.

I dok se gradovi natječu koji će svojim pametnim rješenjima nadmašiti konkurente, na zagrebačkom FER-u pokušavaju odgovoriti što sa svim tim „pametnim“ podacima učiniti te tako krajnjem korisniku učiniti život lakšim i ekonomičnijim. Potiču razvoj industrije koja će im u tome pomoći.

Mario Vašak, izvanredni profesor na FER-u, zajedno s Tomislavom Capuderom i Hrvojem Pandžićem trust je mozgova koji predvodi svoje timove u potrazi za ’gradom budućnosti’.

– Ti gradovi nisu maštarije, već logički nastavak tehnoloških otkrića. Hoćemo li proizvode nabavljati u inozemstvu ili ćemo imati domaće koji mogu biti katalizatori cijelog hrvatskog gospodarstva ovisi ponajprije o brzini reakcije odgovornih institucija u najvećim hrvatskim gradovima te općenito o sređenosti privatnog i javnog sektora u Hrvatskoj – ističu stručnjaci.

Jedno od najpopularnijih smart prometnih rješenja jest rješenje multinacionalne tvrtke Atron Electronic koja je postala jedan od vodećih pružatelja ne samo za javni prijevoz putnika već i usluga upravljanja naplatom karata, e-ticketinga, kontrole operativnosti te informacija putnicima. Tijekom godina postao je grupacija koja posluje diljem Europe pa tako i u  Hrvatskoj. Atronova aplikacija za pametnu kontrolu karata učinkovit je i isplativ način koji funkcionira putem pametnih telefona, a Smart Card Terminal može koristiti mnogim funkcijama: kao bezgotovinski automat za prodaju karata, uređaj za kontrolu ulaska i izlaska putnika iz vozila ili kao putno računalo.

Nedavno je Zagrepčane iznenadila on line tržnica GoGreen, platforma koja je ujedinila u klaster 150 malih proizvođača i u novozagrebačkome naselju Sigetu otvorila prvu tržnicu u Hrvatskoj s isključivo domaćim ekološkim i biodinamičkim proizvodima koji se mogu naručiti samo jednim klikom na aplikaciju smartphonea. Voditelj projekta GoGreen Alan Slapar objašnjava kako narudžba funkcionira.

-Uz pomoć male kamere, koja se uključi za snimanje, ima i video i audio, kupac vidi isto što i prodavač. Kad sustav proradi, u prozorčiću za razgovor uživo omogućujemo opciju aktiviranja videopoziva pa se u stvarnom vremenu može vidjeti kako izgleda ono što piše na deklaraciji. Ta je opcija najviše namijenjena kupnji voća i povrća da kupci mogu sami izabrati što žele i što im izgleda najprimamljivije – kaže voditelj GoGreena.

 

Posted in Aktualnosti, Izdvojeno, Teme.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.