Poziv na predstavljanje završnog izvještaja Policy studije

Najavljujemo predstavljanje završnog izvještaja Policy studije o sadržaju i provedbi Strategije suzbijanja korupcije i Strategije razvoja javne uprave u 2016. i 2017. godini, koje će se održati u četvrtak, 9. studenoga 2017. godine, u 12 sati, u Kući Europe, Ulica Augusta Cesarca 4, u Zagrebu. Završni izvještaj predstavit će prof. dr. Zdravko Petak, stručnjak za javne politike i Anka Kekez Koštro, autorica izvještaja. Nakon predstavljanja analize prikazat ćemo projektni dokumentarni film Za naše dobro.

Ovim skupom završavamo projekt “Za odgovorno i transparentno upravljanje javnim dobrima i prirodnim resursima”, koji se provodi u partnerstvu UDD – Udruge za demokratsko društvo, Udruge DOBRA i Centra za održivi razvoj. Projekt financira Europska unija kroz program IPA 2012 „Jačanje lokalnih partnerstava za otvorenu vlast i borbu protiv korupcije u odgovornom upravljanju prirodnim resursima“. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

PROGRAM

predstavljanja završnog izvještaja Policy studije o sadržaju i provedbi Strategije suzbijanja korupcije i Strategije razvoja javne uprave u 2016. i 2017. godini

 

Kuća Europe, Augusta Cesarca 4, Zagreb

četvrtak, 9. studenoga 2017., u 12 sati

 

moderator: Branimir Zekić

12:00   Dolazak sudionika

 12:10   Prof dr. Zdravko Petak: Ka transparentnom upravljanju

 12:15   Anka Kekez Koštro: Reforme javnog upravljanja: smjer je dobar, rezultati će ovisiti o  nadzoru i provedbi

 12:45   Dokumentarni film: Za naše dobro

 13:15   Neformalno druženje

 13:45   Odlazak sudionika

 

SAŽETAK STUDIJE

Reforme javnog upravljanja: smjer je dobar, rezultati će ovisiti o nadzoru i provedbi

Usvajanjem Antikorupcijske strategije i Strategije razvoja javne uprave hrvatska izvršna vlast podigla je očekivanja od njenog konstitutivnog i usmjeravajućeg upravljanja na višu razinu. Da bi se ta očekivanja ispunila potrebno je, međutim, uložiti dodatnu političku volju i resurse u provedbu obiju strategija, te, u narednom razdoblju, poboljšati antikorupcijske mjere na lokalnoj razini i njihovu provedbu.

Zaključak je to prvog dijela policy studije kojom se vrednuju proces i kratkoročni rezultati provedbe Strategije suzbijanja korupcije i Strategije razvoja javne uprave u 2016. i 2017. godini, s naglaskom na javnim nabavama i transparentnom upravljanju javnim dobrima. Studija se provodi u okviru projekta “Za odgovorno i transparentno upravljanje javnim dobrima i prirodnim resursima“ koji se provodi u partnerstvu UDD – Udruge za demokratsko društvo, Udruge Dobra i Centra za održivi razvoj, a po njenom završetku formulirat će se preporuke i smjernice za unapređenje provedbe obaju dokumenata.

U studiji se navodi kako je osiguranje integriteta i responzivnosti svih aktera kojima je delegirano upravljanje javnim dobrima, i općenito javnim uslugama, moguće samo uz punu primjenu Zakona o javnoj nabavi i daljnje smanjenje mogućnost manipuliranja i dogovaranja između naručitelja i ponuditelja, kao i dosljednom primjenom i eventualnim nadopunama Zakona o koncesijama. Taj bi Zakon trebao promovirati dobre koncesijske i pregovaračke prakse koje sprečavaju favoriziranje i ad hoc odluke, no moguća su njegova poboljšanja u pogledu povećanja transparentnosti procesa koncesioniranja, uključivanja lokalnih predstavnika i javnosti. Nužno je i usklađivanje Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama sa Zakonom o koncesijama.

Odgovornije upravljanje postići će se unapređenjem kapaciteta praćenja i provedbe, za što su često moguća brza poboljšanja uz korištenje novih i jednostavnih tehnologija. K tome, nužno je da prihodi od upravljanja resursima i rashodi budu transparentni, ali da bi bila učinkovita, transparentnost mora biti povezana s odgovornošću. Ostvarenje sva četiri demokratska principa moguće je uz bolje usklađivanje nadležnosti između lokalne i centralne razine vlasti, zaključuje se u studiji.

 O studiji:

Kako bi se reforma upravljanja stavila u širi međunarodni i znanstveni kontekst, u prvom dijelu analize prikazuju se reformski modeli koji su zadnjih 20 godinu u demokratskim društvima utjecali na proučavanje i stvarnost upravljanja javnim dobrima i uslugama. U prikazu modela opisuje se i uloga koju modeli predviđaju za političku i upravnu elitu, a u trećem djelu se uloga izabranih političara razmatra s obzirom na faze reformskog procesa. Taj okvir se, u istom poglavlju, koristi kao temelj za analizu stanja i reforme upravljanja javnim dobrima i uslugama u Hrvatskoj koja je inicirana usvajanjem Strategije suzbijanja korupcije i Strategije razvoja javne uprave.

Studiju je izradila Anka Kekez Koštro u suradnji s UDD-om.

Molimo Vas da potvrdite svoj dolazak na adresu udd@zg.t-com.hr

Za sve dodatne informacije: Ančica Petrušić, 098  314 951.

Posted in Aktualnosti, Izdvojeno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.