Najava predstavljanja policy-studije i publikacije UDD-a

Predstavljanje će se održati u utorak, 4. srpnja 2017., u 12 sati, u Novinarskom domu, Perkovčeva 2/1, u Zagrebu.

UDD-Udruga za demokratsko društvo najavljuje predstavljanje prvog izvještaja Policy studije o sadržaju i provedbi Strategije suzbijanja korupcije i Strategije razvoja javne uprave u 2016. i 2017. godini i publikacije “Upravljajmo dobro NAŠIM dobrima”, koje će se održati u utorak, 4. srpnja 2017., u 12 sati, u Klubu Hrvatskog novinarskog društva, Perkovčeva 2/1, u Zagrebu.

U predstavljanju sudjeluju:
Anka Kekez Koštro, autorica analize
Milan Koštro, autor i urednik publikacije
Ančica Petrušić, voditeljica projekta
Branimir Zekić, moderator

Prema riječima Anke Kekez Koštro, autorice policy studije, usvajanjem Antikorupcijske strategije i Strategije razvoja javne uprave, hrvatska izvršna vlast podigla je očekivanja od njezinog konstitutivnog i usmjeravajućeg upravljanja na veću razinu. Da bi se ta očekivanja ispunila, međutim, potrebno je uložiti dodatnu političku volju i resurse u provedbu obiju strategija. Osiguranje integriteta i responzivnosti arena kojima je delegirano upravljanje javnim dobrima, i općenito javnim uslugama, moguće je uz punu primjenu Zakona o javnoj nabavi i daljnje smanjenje mogućnost manipuliranja i dogovaranja između naručitelja i ponuditelja kao i izmjene najnovijeg Zakona o koncesijama koji bi trebao promovirati dobre koncesijske i pregovaračke prakse koje sprečavaju favoriziranje i ad hoc odluke. Odgovornije upravljanje postići će se unapređenjem kapaciteta praćenja i provedbe, za što su često moguća brza poboljšanja uz korištenje novih i jednostavnih tehnologija. K tome, nužno je da prihodi od upravljanja resursima i rashodi budu transparentni, ali da bi bila učinkovita, transparentnost mora biti povezana s odgovornošću. Na kraju, ostvarenje sva četiri demokratska principa moguće je uz bolje usklađivanje nadležnosti između lokalne i centralne razine vlasti.

Milan Koštro, autor i urednik publikacije “Upravljajmo dobro NAŠIM dobrima” u sažetku publikacije osvrnuo se na najproblematičnije aspekte upravljanja javnim dobrima i prirodnim resursima. Iako Ustav Republike Hrvatske jamči posebnu zaštitu javnih dobara i prirodnih resursa te ona podliježu posebnom pravnom režimu, postoji previše neslaganja i prostora za korupciju u njihovu upravljanju. Odgovorno i transparentno upravljanje javnim dobrima i prirodnim resursima znači da građani trebaju biti u stanju pratiti i razumjeti proces donošenja odluka: kako i zašto se donese odluke. Odgovorno i transparentno upravljanje podrazumijeva obvezu prijavljivanja, objašnjavanja i zakonske odgovornosti za posljedice donesenih odluka. Osim toga, takvo upravljanje javnom imovinom i prirodnim resursima znači njihovo korištenje kako bi se povećao prosperitet, smanjila socioekonomska razlika i podržao održivi razvoj. Razina korupcije u upravljanju javnim dobrima i prirodnim resursima nije samo rezultat novca koji je u pitanju već i institucionalnih aranžmana. Stoga je potreban obuhvatan pristup za učinkovito preoblikovanje upravljanja javnim dobrima i prirodnim resursima u pozitivne rezultate razvoja. Antikorupcijske mjere često imaju za cilj poboljšanje zakona i standarda, ali njihova provedba ovisi o interesima ključnih domaćih dionika, te je nužna dodatna analiza i daljnja prilagodba zakona, posebice javne nabave i koncesija. Da bi se smanjila korupcija, nužno je unaprijediti sustav upravljanja javnim dobrima i prirodnim resursima, promicati integritet i odgovornost, povećati transparentnost, kontrolu i nadzor te povećati sposobnost praćenja i provedbe.

Studija i publikacija nastale su u okviru projekta “Za odgovorno i transparentno upravljanje javnim dobrima i prirodnim resursima“ koji se provodi u partnerstvu UDD – Udruge za demokratsko društvo, Udruge Dobra i Centra za održivi razvoj.
Projekt financira Europska unija kroz program IPA 2012 „Jačanje lokalnih partnerstava za otvorenu vlast i borbu protiv korupcije u odgovornom upravljanju prirodnim resursima“. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Za sve dodatne informacije molimo Vas da kontaktirate Ančicu Petrušić na 098 314 951 ili na e-adresu: udd@zg.t-com.hr.

Posted in Aktualnosti, Hrvatska.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.