GONG I JAVNOST TRAŽE ODGOVORE Priča oko rođendanske proslave predsjednice se nastavlja

Do 5. studenoga MUP mora odgovoriti na upit GONG-a o rođendanskoj proslavi predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović iz travnja 2015. godine.

Podsjetimo, radi se o navodnoj proslavi koju je predsjednici organizirao Zdravko Mamić, a neslužbene informacije koje su iscurile u javnost pokazale su da je Mamić u tom trenutku bio pod mjerama SOA-e, pa je tako u tu priču “upala” i predsjednica. Niti godinu dana nakon toga, nakon promjene vlasti, predsjednica se žestoko posvađala s tadašnjim premijerom Tihomirom Oreškovićem oko smjene ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića.

Priču o proslavi rođendana pokušalo je raspetljati Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa. Dobili su prijavu protiv predsjednice, argumentiranu činjenicom da proslava zasigurno vrijedi više od 500 kuna, koliko je zakonski dozvoljen iznos poklona dužnosnicima. No, MUP se pozvao na tajnost podataka i odbio odgovoriti na upite Povjerenstva, koje je krajem rujna objavilo da odustaje od postupka.

Priču je nastavio GONG. Temeljem Zakona o pristupu informacijama tražili su od MUP-a da im odgovori jesu li službene osobe MUP-a zadužene za sigurnost 25. travnja 2015. godine štitile Grabar-Kitarović na privatnim lokacijama različitim od adrese njenog kućanstva. Ukoliko je odgovor potvrdan, pitali su koliko dugo je zaštita trajala i je li na istoj lokaciji boravio i Zdravko Mamić.

Pitanje je poslano 6. listopada, a MUP je trebao odgovoriti u roku od 15 dana. Iskoristili su, međutim, zakonsku mogućnost te rok odgovora pomakli za još 15 dana – pozivajući se na potrebu za “osiguranjem potpunosti i točnosti traženih informacija”. Upravo taj produženi rok istječe 5. studenoga.

Ako MUP doista odgovori na upit GONG-a, postupak pred Povjerenstvom za sukob interesa mogao bi se obnoviti.

“Kad je Povjerenstvo donosilo odluku o nepokretanju postupka protiv predsjednice Republike, napravili smo to na temelju podataka i dokumentacije s kojima smo tada raspolagali. Ukoliko se naknadno steknu neka nova saznanja, odnosno, ukoliko dobijemo neke nove informacije i dokumentaciju, onda bi na osnovu Zakona o općem upravnom postupku mogli razmisliti ima li osnova za obnovu postupka” izjavila je jučer predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković.

Ako, pak, MUP odbije odgovoriti na GONG-ov upit, dužan je detaljno objasniti razloge za to. U slučaju negativnog odgovora, moraju objasniti kako bi objavljivanje ovih informacija štetilo radu i sigurnosti njihovih djelatnika ili nacionalnoj sigurnosti države.

Sljedeći korak može biti Povjerenica za informiranje, koja bi iznova procjenjivala treba li objaviti ovu informaciju, a u konačnici odluku bi donosio Visoki upravni sud.

GONG nadalje navodi da je MUP prekršio zakon odbijanjem dostave podataka Povjerenstvu za sprječavanje interesa. Naime, po Zakonu o tajnosti podataka, vlasnik podataka (u ovom slučaju MUP) je prije donošenja odluke o njihovoj deklasifikaciji ili odbijanju dužan zatražiti mišljenje Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS).

U odgovoru na upit GONG-a, prije nekoliko dana, iz UVNS-a su odgovorili kako MUP u ovom slučaju to nije napravio.

Posted in Aktualnosti, Izdvojeno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.