BETON U PODMORJE Križni put pod morem podijelio javnost – dobra ideja ili kičasto smeće?

Jučer je u uvali Jelinak blizu Trogira na morsko dno položena prva postaja Križnog puta, načinjena od betona.

Početak je to jedinstvenog projekta čiji je pokrovitelj Hrvatski sabor i koji je u samom začetku podijelio javnost – jedni smatraju da je Križni put pod morem “domoljubni čin”, drugi dodaju da je posrijedi dobar turistički mamac, a treći se, pak, ljute da se na taj način devastira more i podmorje kao naše javno dobro.
Naime, od pedeset betonskih figura koliko će ih ovaj Križni put imati, zasad je položeno njih deset i to na dubini od četiri do deset metara. Završetak svih četrnaest postaja najavljeno je za rujan ove godine. Na taj način, uvala Jelinak uskoro bi mogla biti ucrtana u ronilačke karte Jadrana, ističu inicijatori projekta.

Lokalitet je blagoslovljen pred brojnim uzvanicima, a najveću pozornost izazvao je jedan od ronilaca, hadezeov potpredsjednik Sabora Milijan Brkić.

“Riječ je o jedinstvenom projektu u svijetu, čiji je pokrovitelj Hrvatski sabor a osmislili su ga vlasnik škole ronjenja Blue Nautica iz Trogira Joško Kandija i vlasnik obrta Lončarstvo Val iz Petrinje Valentino Valent“, čulo se na dan blagoslova lokaliteta.

Trenutno se na morskom dnu nalazi prva postaja križnog puta, a u planu je izraditi svih 14 postaja, odnosno, 50 betonskih figura u prirodnoj veličini koje će biti položene na morsko dno.

Upravo je taj dio izazvao polemiku u javnom prostoru. Devastira li se na taj način podmorje kao vrlo osjetljiv sustav i naše javno dobro? I dok inicijatori projekta negiraju bilo kakvu devastaciju prostora, pojedini aktivisti tvrde suprotno.

Smatraju da je spomenuti projekt veliki problem za biocenozu, a posebice to naglašavaju biolozi.

“Pored ostalog smeća u moru, ovo je dodatno smeće. Usto, ovo je za širu javnost problem jer je projekt netransparentan i bez natječaja, jer je kič bez umjetničke vrijednosti i k tome nagrđuje podmorje. Ovako upitnoj inicijativi Hrvatski Sabor ne bi smio biti pokrovitelj”, burno se komentiralo na društvenim mrežama.

U raspravi je sudjelovala i Božica Jelušić ovlašteni edukator za ekološke udruge. Jelušić je naglasila da ne reagira napamet, već da ima srebrnu povelju Ministarstva okoliša u domeni obrazovanja za okoliš te da je utemeljiteljica prvog Ekološkog društva u SZ Hrvatskoj, registrirani je suradnik fondacija EURONATUR i REC, dobitnica je PIET-ove stipendije za rad u nevladnim udrugama na polju ekologije. Što se likovnosti tiče, u bibliografiji, kaže, ima više od 250 izložaba različitih autora, 10-tak likovnih monografija, dvije objavljene knjige eseja o likovnim umjetnostima. Surađuje s muzejima i galerijama u Hrvatskoj i susjednoj Bosni i Hercegovini. Obavljala je posao kustosa u Galeriji Stari grad Đurđevac, a u lokalnoj upravi posao pročelnice za društvene djelatnosti. Zbog toga, kaže, jako dobro poznaje procedure korištenja javnih i zaštićenih površina.

“Tako da mogu reći da je riječ o štetnom, kičastom i besmislenom projektu čije namjere su vrlo upitne. Bunim se protiv ovako izvedenog projekta. Javno dobro je moja briga i briga svih nas i tu ću brigu i dalje voditi svim sredstvima”, poručila je na društvenim mrežama.

Aktivisti koji projekt smatraju štetnim za morski eko-sustav pratit će, kažu, nastavak priče i adekvatno reagirati.

Posted in Aktualnosti, Izdvojeno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.