Bacanje hrane u svijetu gladnih

U sklopu Okolišnog filmskog festivala u zagrebačkom kinu Tuškanac, u subotu navečer je održana tribina pod nazivom “Mrvice s kuhinjskog stola – zašto bacamo hranu?”.
.
Moderatorica tribine, Ana Marija Mileusnić iz Zelene akcije, u uvodnim riječima naglasila je da čak trećina proizvedene hrane za ljudsku potrošnju iz različitih razloga završi u smeću. Značajan dio od 1,3 milijarde tona hrane koliko godišnje u svijetu završio u smeću predstavlja takozvana “ružna hrana” koja ne odgovara standardnim poimanjima kako bi voće ili povrće trebalo izgledati.
Kupci hranu najčešće biraju na osnovi estetske kvalitete proizvoda zbog čega neobični primjerci voća i povrća uglavnom više ni ne dolaze do polica trgovina. No da je promjena moguća pokazao je francuski lanac super-marketa “Intermarche”. Kratki film Ružna hrana/Ugly Food pokazao je veliki interes francuskih kupaca za ružnjikavim primjercima voća i povrća koji su im ponuđeni po 30 posto nižoj cijeni. Ekološki iskorak francuskog trgovačkog lanca pokazao se kao sjajan marketinški potez koji je naišao na odobravanje u javnosti i medijima.
Reportaža Aktivističke grupe Zelene akcije o bacanju hrane na tržnicama i u kućanstvima u Hrvatskoj također je pokazala da problem nije toliko u odnosu građana prema hrani, već u velikim količinama neprodane hrane koja završava u kontejnerima. No, primjer anarhističkog kolektiva “Hrana, a ne oružje”, pokazao je da neprodana hrana može biti iskorištena za pripremu hrane i djeljenje obroka građanima.
.
O djelovanju kolektiva “Hrana, a ne oružje” u Hrvatskoj i svijetu u nastavku tribine govorila je Zorana Unković. Aktivistica kolektiva navela je stroge i složene zakonske odredbe kao jedan od razloga zašto super-marketi hranu bacaju umjesto da je doniraju. Marko Košak, voditelj programa gospodarenja otpadom Zelene akcije, naveo je da se godišnje u Hrvatskoj baci oko 380.000 tona hrane, te da bi tu hranu trebalo usmjeriti prema potrebitima. Kao dodatni problem istakao je činjenicu da se tek 17 posto otpada u Hrvatskoj reciklira i kompostira, te da bi ovo područje trebalo zakonski urediti kako bi se postoci povećali.
Antonela Šantek iz Humanitarne udruge “Fajter” naglasila je problem loše nutritivne kvalitete obroka u pučkim kuhinjama, te predstavila nastojanje udruge da različitim akcijama pomogne potrebitim građanima. Pored pripreme hrane istakla je i časopis kojim nastoje senzibilizirati javnost za probleme najsiromašnijih građana kojima je potrebna pomoć, a ne socijalno isključivanje i optuživanje da su sami krivi za svoj nezavidini status.
.
Nakon tribine, prikazan je izuzetno zanimljiv film Darija Juričana “Gazda” o nastanku Agrokora. Večer je nastavljena zabavnim kvizom Okolišnog filmskog festivala u prostorijama Zelene akcije.
.

Posted in Aktualnosti, Izdvojeno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.