23. lipnja: Svjetski dan žviždača

.
Zastrašivanja, premlaćivanja i neriješena ubojstva žviždača tužan su dio svakodnevice u mnogim zemljama, prvenstveno onim manje razvijenim. No čak i u bogatim zemljama zapadnog svijeta u kojima postoji zakonski regulirana zaštita žviždača, odluka da se javno progovori o zloupotrebi u vlastitoj okolini hrabra je, a nerijetko i opasna odluka.
.
Povodom Svjetskog dana žviždača, organizacija Transparency International podsjetila je javnost koja sve saznanja posljendjih godina dugujemo žviždačima. Globalno najpoznatiji bez sumnje je slučaj Edwarda Snowdena, nekadašnjeg operativca američke obavještajne službe koji je 2013. godine razotkrio masovno nadgledanje američkih građana organizirano od Nacionalne sigurnosne agencije (NSA). Važan doprinos odgovornom i transparentnom upravljanju javnim dobrima ostvarili su također i europski žviždači. Antoine Deltour imao je važnu ulogu u razotkrivanju skandala utaje poreza velikih korporacija sa sjedištem u Luxemburgu 2011. godine. Što se tiče bližeg okruženja, za Hrvatsku je svakako zanimljiv slučaj Zuzane Hlavkove, mlade zaposlenice slovačkog Ministarstva vanjskih poslova koja je koncem 2016. godine javno progovorila o problematičnom postupku javne nabave.
.
Transparency International trudi se olakšati javno iznošenje podataka o zloupotrebama javnog dobra žviždačima širom svijeta. Korak u senzibiliziranju javnosti predstavlja online leksikon ključnih pojmova na engleskom jeziku koji omogućuje brzo i pregledno sagledavanje kompleksnog fenomena korupcije i žviždanja. Ostale mjere uključuju otvaranje savjetodavnih pravnih centara, te zagovaranje zakona koji štite žviždače, uključujući i zakonsko riješenje na razini cijele Europske unije. Zagovornici zakonskog riješenja na razini Europske unije u prilici su osnažiti inicijativu podrškom on-line peticiji koju je do sada podržalo već 77.000 ljudi.
.

Posted in Aktualnosti, Izdvojeno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.