Velika borba: RWE tvrdi da će zbog sudske blokade proširenja rudnika izgubiti stotine milijuna eura

Wolfgang Rattay / Reuters

Rudnik Hambach i prosvjedi protiv njegova širenja

Njemački energetski div RWE možda će morati smanjiti broj radnih mjesta u Hambachu nakon što je sud odgodio planirano krčenje stare šume radi proširivanja rudnika lignita, kazao je izvršni direktor Martin Schmitz.

Još nije jasno koliko će radnih mjesta biti ukinuto, izjavio je Schmitz u subotu za novine Rheinische Post, najavljujući razgovore sa sindikatima i radničkim vijećem. Napomenuo je da ne može isključiti ni mogućnost otkaza.

Sud u njemačkom gradu Muensteru odlučio je pretprošlog tjedna da RWE ne može početi s krčenjem šume Hambach dok drugi sud ne prouči žalbu aktivista za zaštitu okoliša o kršenju europske direktive o zaštiti staništa. Neočekivanu pravnu pobjedu boraca za zaštitu okoliša proslavilo je i 50.000 ljudi koji su ispred rudnika jasno pokazali da ne žele njegovo proširenje.

No, po tvrdnjama iz RWE-a takva odluka znači da će vađenje ugljena biti odgođeno do 2020. godine, a možda i do kasnijeg datuma, što će utjecati na njihove poslovne rezultate.

RWE-ov rudnik u Hambachu zapošljava 4.600 radnika. Iz kompanije su prošlog tjedna poručili da će se zbog sudske presude proizvodnja u rudniku smanjiti za 10 do 15 milijuna tona godišnje, sa sadašnjih 40 milijuna tona.

An aerial view of an excavator in Hambach open-cast mine near the western German town of Kerpen-Buir west of Cologne, Germany, October 6, 2018. REUTERS/Wolfgang Rattay

Wolfgang Rattay / REUTERS

Rudnik Hambach

U zasebnom intervjuu za Frankfurter Allgemeine Zeitung, objavljenom u subotu, Schmitz je kazao da će im godišnja dobit zbog problema s rudnikom vjerojatno biti manja za 100 do 200 milijuna eura.

Čak i ako sud dopusti krčenje šume, proizvodnja lignita vjerojatno neće dosegnuti razine iz prethodnog razdoblja. Izvršni direktor RWE-a procjenjuje da će se trajno smanjiti za oko pet milijuna tona godišnje.

Autor: Hina

Posted in Izdvojeno, Mediji, Teme.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.